Danske handelsskoleelever følte sig presset til vaccine: Måtte ikke komme med på studietur

Foto: Wikimedia Commons

I sidste uge tog 2. årgang på handelsskolen Tradium i Randers på studietur. Dog blev nogle elever nægtet at deltage, da de ikke var vaccinerede imod covid-19.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Det fortæller en anonym gymnasieelev, som skulle have deltaget på sin klasses studietur til Gdansk i Polen. Indblik er bekendt gymnasieelevens rigtige identitet. 

Snakken om studieturen begyndte allerede i starten af dette skoleår. Dog var flere elever i tvivl om, hvorvidt det var et krav at være vaccineret, såfremt man ønskede at deltage.

Da der blev givet informationer om den, var der nemlig delte meninger hos lærere og ledelse. Når lederne fortalte om studieturen, var vaccinen en anbefaling, men hos lærerne lød det nærmere som et krav, fortæller handelsskoleeleven til Indblik.

Han fortæller i øvrigt, at flere af hans lærere, når de fortalte om studieturen, sagde at han bare skulle “tage den vaccine”, så han kunne komme med.

– Mig og nogle kammerater valgte derfor at skrive til skolens ledelse, som fortalte os, at det var et krav at være vaccineret, for at deltage på studieturen.

Dette resulterede i, at nogle – inklusiv Indbliks kilde – valgte at blive hjemme fra studieturen, da de ikke var interesserede i at tage vaccinen.

Dog følte andre sig presset til at tage vaccinen, for at kunne tage med på studieturen. Det fortæller en anden kilde fra samme årgang til Indblik, som mener at det er “indirekte afpresning”.

På trods af, at dette var konklusionen, valgte skolen alligevel, at give muligheden for at tage med på studieturen uden at være vaccineret få dage forinden, afrejsen skulle finde sted.

Der var nemlig en elev, fra en anden klasse på årgangen, som også skulle til Polen, som tre dage inden studieturen fik tilbuddet om at tage med alligevel, hvilket vedkommende takkede ja til.

– Selvom hun også skulle til Polen, og fik tilbuddet forinden, så var det ikke noget, jeg fik mulighed for. Jeg fik ikke samme tilbud, og da jeg spurgte, om ikke jeg måtte tage med alligevel, fik jeg at vide, at det var for sent nu, fortæller handelsskoleeleven.

Dette resulterede altså i, at eleven var nødsaget til at udeblive fra studieturen.

Skoleledelse indrømmer: Vaccinekrav var imod Undervisningsminsteriets retningslinner

Indblik har taget kontakt til Tradiums ledelse for at høre, om det er rigtigt, at elever blev forbudt at deltage i studieturen, hvis de ikke var vaccinerede mod covid-19.

Skolens kommunikationschef svarer i et længere skriftligt svar på vegne af ledelsen:

– Tradium er en stor skole, og vi har flere afdelinger, der tager på studierejser. På en af vores afdelinger blev det i forbindelse med en studierejser i uge 39 meldt ud den 11. august, at de praktiske omstændigheder omkring rejsen – så som håndtering af tests ved transit, virksomheds- og institutionsbesøg samt udenlandske samarbejdspartnere, der ikke ville give adgang til deres campus uden dokumentation for færdigt vaccinationsprogram – krævede, at eleverne på turen var vaccinerede mod Covid19.

– Op til afrejsen bliver skolen imidlertid opmærksom på, at kravet om færdigt vaccinationsprogram ikke var i overensstemmelse med UVM’s (Undervisningsministeriet, red.) retningslinjer på dette område. Det blev meldt ud til eleverne, og der deltog derfor også ikke-vaccinerede elever på studierejserne i uge 39. 

– Vi har kendskab til to ikke-vaccinerede elever, der ikke deltog i studierejserne i uge 39. Heraf har den ene bekræftet, at det var på grund af årsager, der ligger udover vaccinationsspørgsmålet, der gjorde, at vedkommende ikke deltog. Den anden elev var også inden afrejse blevet gjort opmærksom på ændringen af betingelserne for studierejse, men erklærer sig indforstået med det program, der skulle afvikles på skolen i uge 39, og det var dermed skolens opfattelse, at eleven var afklaret med ikke at rejse.

– Generelt har vi på Tradium formidlet de praktiske vanskeligheder ved at deltage i visse studieture til udlandet, hvis man ikke er vaccineret, og vi har opfordret kraftigt til at blive det. Men vi har ikke udelukket elever fra at deltage. Der har således også været elever med på andre studieture til udlandet, der ikke har været vaccineret.

Den anonyme elev kan dog ikke genkende denne udlægning af forløbet, oplyser vedkommende til Indblik.

[adning id="17957"]

Fik du læst?