Danske læger advarer: Risikabelt og unødvendigt at vaccinere raske børn

Foto: Stephane De Sakutin/AFP/Ritzau Scanpix

”Børns immunsystem er altid aktivt og parat til kamp, derfor kan man også risikere, at der opstår en voldsom reaktion i form af for eksempel allergiske reaktioner”, lyder det.

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk

Det europæiske lægemiddelagentur (EMA) besluttede sidste fredag at godkende coronavaccinen fra Pfizer til børn i alderen 12-15 år.

I kølvandet af denne godkendelse kritiserer flere eksperter overfor B.T. idéen om at børn overhovedet bør vaccineres mod covid-19.

Tidligere eksperter argumenterede for at vaccinere børn for at opnå flokimmunitet i befolkningen.

Men dette argument køber Klaus Birkelund Johansen ikke. Han er overlæge samt formand for børnelægerne, Dansk Pædiatrisk Selskab.

– Børnene har jo en meget lille risiko for at blive alvorlig syge med covid-19, og vi har indtil videre ikke haft nogen dødsfald blandt børn herhjemme, siger børnelægeformanden.

En anden ekspert som optræder i kritikken, er professor ved Roskilde Universitet, Karen Angeliki Krogfelt, der forsker i bl.a. vacciner og immunologi.

Hun mener, at det er overflødigt at vaccinere raske børn.

– Hvis man er sund og rask, har immunsystemet brug for at blive sat i gang uden kunstige interventioner i form af en vaccine.

– Børns immunsystem er altid aktivt og parat til kamp, derfor kan man også risikere, at der opstår en voldsom reaktion i form af for eksempel allergiske reaktioner, siger hun.

Derudover udtaler formand for Lungeforeningen Torben Mogensen, at det er ”spild af penge” at vaccinere børnene, eftersom de generelt bliver ”meget lidt syge af covid-19”.

Sundhedsstyrelsen skriver ellers på deres hjemmeside, at når de tager stilling til nye vacciner i børnevaccinationsprogrammet, skal sygdommen ”være alvorlig for det enkelte barn og derfor vigtig at forebygge”.

Men eftersom ingen børn i Danmark er døde med covid-19, og børnene kun har en lille risiko for at blive alvorligt syge, mener eksperter, at hvis man vaccinerer børn mod covid-19, vil det være i skærende kontrast til Sundhedsstyrelsens eget udsagn.

Det har ikke været muligt for B.T. at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen.

Kunne du lide artiklen her?

Så bliv medlem af Indblik for kun 49 kroner om måneden, støt vores arbejde og få adgang til vores medlemsfordele. Vores medlemmer får bl.a. direkte adgang til at komme med idéer til historier.

Bliv medlem her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?