”Danskerne er klar”: Venstre vil klimamærke fødevarer

Venstres klimaordfører Marie Bjerre. (Pressefoto)

Danske fødevarer skal klimamærkes, lyder det fra Venstre.

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk 

Nøglehulsmærkningerne og økologimærkningerne er ikke længere tilstrækkelige.

Derfor er Venstre klar til at sætte 10 millioner kroner af på finansloven til at indføre et klimacertifikat, der skal hjælpe forbrugere til at navigere i, hvor stort et klimaaftryk de forskellige fødevarer i supermarkederne har.

Det skriver Altinget.

Ifølge partiet mangler der et fødevarecertifikat, som på ”let” og ”pålidelig” vis kan fortælle forbrugeren, hvilke fødevarer der er klimavenlige, når der handles ind i supermarkederne.

For at udpege hvilke produkter der er klimavenlige, kræver det en database, som via forskellige kriterier kan vurdere klimavenligheden af fødevarerne. 

Således skal databasen danne grundlaget for, hvilke fødevarer der skal opnå klimamærkningen.

Og Venstre er klar til at sætte 10 millioner kroner af til udvikling af en sådan database. Det fremgår af Venstres udspil til finansloven for 2022.

– Det er vigtigt, at man som forbruger selv kan være med til at gøre en forskel ved at handle mere grønt, men i dag kan det være svært at finde rundt i, hvad der egentlig er det mest klimavenlige at købe. Derfor tror vi også, at danskerne er klar til et fælles mærke, siger Venstres klimaordfører Marie Bjerre til  Altinget.

Det er ikke første gang, at partiet kommer med et sådant forslag. 

I 2018 præsenterede den daværende VLAK-regering idéen om et klimamærke. 

Idéen blev dog ikke taget godt imod af forskellige aktører inden for detailhandlen og fødevarebranchen, som mente, at det ville være meget kompliceret at indføre. 

Derfor måtte man droppe idéen i foråret 2019, men nu forsøger Venstre sig altså med idéen på ny.

[adning id="17957"]

Fik du læst?