De nye børnetilskud gør det mindre attraktivt at tage arbejde

Tænketanken Cepos har analyseret virkningerne af de forhøjede børnetilskud og gevinsten ved at tage et arbejde i stedet for at modtage kontanthjælp eller integrationsydelse er blevet markant mindre, efter den socialdemokratiske regering har forhøjet børnebidraget.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

De nye børnetilskud gør det mindre attraktivt at tage arbejde

Tænketanken Cepos har analyseret virkningerne af de forhøjede børnetilskud, som den socialdemokratiske regering har fået igennem.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Gevinsten ved at tage et arbejde i stedet for at modtage kontanthjælp eller integrationsydelse er blevet markant mindre, efter at regeringen har forhøjet børnebidraget. En enlig mor med to børn på kontanthjælp fik tidligere en gevinst på 4.900 kroner om måneden ved at tage et lavtlønsarbejde. Med de forhøjede børnetilskud vil gevinsten være formindsket til 3.100 kroner om måneden.
Det månedlige ekstra børnetilskud udgør mellem 550 kr. og 700 kr. pr. barn mellem 0 og 14 år. Derudover får enlige forsørgere et supplerende tilskud på 650 kr. om måneden. Endelig har regeringen også afskaffet den ellers vedtagne reduktion i integrationsydelsen næste år.
Cepos har baseret sin analyse på Finansministeriets familietypemodel.
Efter forliget mellem S, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten har en enlig mor med to børn på kontanthjælp en disponibel indkomst på cirka 20.200 kr. (efter 500 kr. i transportudgifter). Er hun i arbejde, er den månedlige indkomst 23.200 kr. (også efter transportudgifter).
Guleroden mindre
”Der er fortsat en gulerod ved at tage et job med en gevinst på 3.100 kr. om måneden for en mor med to børn,” siger cheføkonom i Cepos Mads Lundby Hansen:
”Men min vurdering er, at vi er nede ved smertegrænsen. 150 kr. pr. arbejdsdag ved et hårdt job er ikke særlig meget. I dag er der en klækkelig gevinst ved at arbejde, og den bliver betydelig mindre. Derfor vil det indebære, at flere vil være på kontanthjælp og færre i beskæftigelse. Det betyder også, at flere børn får en mor eller far på offentlig forsørgelse. Det er da ærgerligt, da det er godt for børn at have rollemodeller i mor eller far, der går på arbejde hver dag.”
For en enlig mor med to børn på integrationsydelse reduceres gevinsten ved at gå fra passiv forsørgelse til et lavtlønsjob fra 6.400 kr. om måneden til 3.100 kr. (efter skat) om måneden.
Integrationen svækkes
”Det vil svække integrationen på arbejdsmarkedet, og vi er i forvejen ikke gode til at få ikke-vestlige indvandrere i job. Man skal også huske på, at Finansministeriet har beregnet, at ikke-vestlige indvandrere og efterkommere har et negativt nettobidrag til de offentlige finanser på 35 milliarder kr. om året, og det nye børnetilskud vil forværre nettobidraget,” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?