De tårnhøje benzinpriser kan snart være fortid: Olielandene gør klar til at øge produktionen af olie og får ros fra uvant kant

OPEC har besluttet at øge produktionen af olie i juli og august, og dette kan potentielt endelig sætte en stopper for de tårnhøje benzinpriser – dog er det ikke en holdbar løsning, men udmeldingen får alligevel ros af den amerikanske præsident.

Af Philip Friis

Organisationen for de olieeksporterende lande OPEC har meddelt, at der snart vil komme en stigning i produktionen af olie.

Forøgelsen vil først ske i juli og august, men vil kunne få en afgørende betydning for blandt andet de tårnhøje benzinpriser, som er tilfældet i øjeblikket, skriver DR.dk.

Dette er dog blot tomme ord indtil videre, og ville desuden, hvis det blev en realitet, ikke kunne lukke hullet fra den manglende import af olie fra Rusland, mener senioranalytiker i Danske Bank, Jens Nærvig Pedersen.

På trods af at det ikke vil kunne være helt fyldestgørende, ser analytikeren det dog som en nødvendighed, idet at priserne blot alternativt ville stige endnu mere, og fortsætter:

– Det er en ekstraordinær situation på oliemarkedet, så hvis der ikke er andre producenter, der kommer på banen, kan priserne godt komme endnu højere op.

Senioranalytikeren er ikke den eneste, som ser OPEC’s seneste udmelding som en god nyhed, og udmeldingen får også ros fra uvant kant.

Biden roser OPEC og relationen mellem Saudi-Arabien og USA kan være på vej mod lysere dage

USA’s præsident, Joe Biden, har nemlig også været ude og påtale udmeldingen fra OPEC, hvor præsidenten blandt andet på et pressemøde sagde:

– De anerkender, at der er oliemangel, og de har meddelt for nylig, at de øger produktionen. Jeg ved ikke, om det rækker, men det er i hvert fald positivt.

Relationen mellem USA og Saudi-Arabien har længe været anset som suboptimal, hvilket blandt andet skyldes de udemokratiske forhold i det store olieland.

Derudover blev det yderligere forværret, da agenter fra Saudi-Arabien henrettede den saudiske kritiker Jamal Khashoggi tilbage i 2018.

Længeventet udmelding

Udmeldingen fra OPEC kommer heller ikke et sekund for tidligt, og blikket har længe været rettet mod organisationen afventende for et svar efter stoppet af olieimport fra Rusland som følge af landets invadering af Ukraine.

Ventetiden kan dog blandt andet skyldes, at OPEC er en stor sammenslutning af i alt 15 medlemslande, hvor de største heriblandt er Iran, Irak, Libyen, Nigeria, Forenede Arabiske Emirater og føromtalte Saudi-Arabien.

Organisationen blev oprettet tilbage i 1960 har siden da haft til opgave at koordinere de nu 15 medlemslandes oliepolitikker, i håbet om at kunne kontrollere priser samt pålidelig forsyning for i sidste ende at kunne give et afkast til investorerne.

[adning id="17957"]

Fik du læst?