Debattør: Skoler er for vigtige til at lukke ned

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Det er ikke kun herhjemme, der er debat om genåbning af skolerne. Også i Storbritannien blæser debattøren Tim Black til kamp, for at skolerne skal genåbne – og forblive åbne.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
Herhjemme raser debatten om genåbningen af skolerne. Mandag fik eleverne i 0. til 4. klasse lov at vende tilbage i skole, mens statsminister Mette Frederiksen kræver “fuldstændig epidemikontrol”, før de ældre elever kan følge efter. Dog uden at definere nærmere, hvad “fuldstændig epidemikontrol” egentligt er.
I mellemtiden opfordrer flere politikere og meningsdannere, herunder tidligere statsminister og nuværende løsgænger Lars Løkke Rasmussen, til at genåbne skolerne for de ældre elever også.
I Storbritannien er der også gang i debatten, og her kommer klummeskribenten Tim Black i det britiske onlinemagasin Spiked med en opfordring til ikke blot at genåbne skolerne, men at ændre hele den måde, vi anser dem på.
Tim Black påpeger, at det bestemt er sundhedsmæssigt forsvarligt at genåbne skoler over en bred kam: børn og unge bliver ikke alvorligt syge af coronavirus og smitter i øvrigt mindre. 
Men for ham er det slet ikke det centrale. Han mener i stedet, at vi bør anskue spørgsmålet om at genåbne skolerne ud fra et principielt, moralsk standpunkt.
– Vi må og skal holde børnene i skole, ikke fordi vi er fuldstændigt sikre på, at skolerne er “sikre” at genåbne, men fordi vi finder skolerne for vigtige til at lukke, skriver Tim Black.
– Vi bliver nødt til at behandle skoler, som vi behandler hospitaler og supermarkeder – altså som en afgørende del af vores kritiske infrastruktur. Vi er nødt til at forstå, at det som skolerne bidrager med – for både børn og forældre – er for vigtigt til, at vi kan klare os uden.
– At lukke skolerne ned er ikke blot enormt ubelejligt. Det er socialt og moralsk forkert, skriver Tim Black.
I England lyder meldingerne fra regeringen, at de mindste børn kan vende tilbage i skole fra begyndelsen af marts, mens regeringerne i Skotland og Wales vil lade de mindste børn komme i skole fra den 22. februar. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?