Deloittes kønsdiskrimination er ikke avantgarde, men to-tre årtier bagud

Konsulentvirksomheden Deloitte har åbent indrømmet at diskriminere mod mænd for at fremme kvinder. Dermed er det tydeligt, at virksomheden ikke har fokus på fornuftig virksomhedsledelse eller Ligebehandlingsloven – men blot er ude på at sælge sit produkt: ”Mangfoldighedsledelse”
Hør artikel
Getting your Trinity Audio player ready...

Da erhvervsavisen FINANS d. 5. juli bragte en artikel om Deloittes nye linje på køns- og ligestillingsområdet, vakte det voldsom kritik. Partner i firmaet, Camilla Kruse, indrømmede nemlig blankt, at konsulentvirksomheden satser på en åbenlyst og direkte forskelsbehandlende praksis:

De vil diskriminere mod mænd for at fremme kvinder.

»Konsekvensen er, at der vil være flere middelmådige mænd, der ikke bliver partnere. Ikke, at vi har tonsvis af dem, for vi har generelt superdygtige mennesker. Men der vil blive en hårdere screening af mændene, end de har været vant til«, udtalte Kruse til FINANS.

Strengt taget er der selvfølgelig ikke ligefrem tonsvis af nogen som helst i toppen af en af landets største konsulentvirksomheder. Der er tale om et meget, meget snævert nåleøje, som kræver lang tids dedikation og et særdeles højt arbejdsniveau. Det er da også mildt sagt tvivlsomt, at man i en sådan virksomhed – som blandt andet arbejder med at rådgive om ledelse og HR – hidtil har tolereret middelmådighed hos sine ansatte, overhovedet. Endsige på de øverste ledelsesniveauer.

Endnu mere tvivlsomt er det, at man åbenbart hidtil i en sådan virksomhed skal forestille at have diskrimineret kvinder i nogen grad som kunne skabe dens ulige kønssammensætning i ledelseslaget.
Den statistiske forskel på mænds og kvinders præferencer har til gengæld noget at sige for sådan en type stilling, hvor man må prioritere sin karriere over det meste andet i sin tilværelse.

»Tidligere har vi været mere langmodige og sagt: ”Der er en stjerne her, vi er nødt til at tage, ellers går han til konkurrenten.” Nu er vi begyndt at sige, at hvis det ikke er en kvinde, og vi ikke når balancen, bliver vi nødt til at sige nej tak«, fortsætter Camilla Kruse til FINANS.

Men man er naturligvis ikke nødt til at sige nej tak til et toptalent bare på grund af vedkommendes køn. Det er derimod en åbenlys tåbelighed at fravælge en stjerne af så tåbelig en årsag som vedkommendes køn.

Policy-sælgere uden ansvar for sit produkt

Virksomheder som for eksempel Boston Consulting Group, McKinsey, Credit Suisse og altså Deloitte, har brede produktporteføljer. Men en ikke så lille del handler om konsulentvirksomhed indenfor eksempelvis ledelse og HR. Sådanne konsulentvirksomheder kan derfor – blandt andet – rimeligvis anses som en slags forhandlere af policy.

Tidligere i år udgav økonomiprofessor ved University College London, Mariana Mazzucato, bogen “The Big Con: How the Consulting Industry Weakens Our Businesses, Infantilizes Our Governments, and Warps Our Economies”, i hvilken hun fremlægger en alvorlig kritik af blandt andet Deloitte og lignende konsulentvirksomheder. Konsulentvirksomhederne ved mindre end de påstår, koster mere end man skulle tro, og forhindrer over tid kompetenceudvikling i den offentlige sektor, anklager hun.

Prof. Mazzucato kritiserer for eksempel firmaet McKinsey for blandt andet at promovere brugen af opioider – og netop Deloitte for at koste Storbritannien én million pund om dagen i konsulentudgifter under Covid-pandemien. Dét imens Storbritannien stod i en mildt sagt usikker finansiel situation i forbindelse med Brexit i 2020. I 2019-20 brugte Storbritannien cirka én milliard pund på konsulenttjenester

[adning id="17957"]

Fik du læst?