Den 1. juni skal danskerne til folkeafstemning: Så mange går ind for at afskaffe forsvarsforbeholdet

Foto: EU/Europa-Parlamentet

Til sommer skal danskerne til folkeafstemning om EU-forsvarsforbeholdet. En ny meningsmåling viser, hvor mange, der går ind for at afskaffe forsvarsforbeholdet.

Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk 

Den 1. juni skal danskerne til folkeafstemning om EU-forsvarsbeholdet.

Det meddelte statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde søndag aften.

Her var statsministeren flankeret af partilederne Jakob Ellemann-Jensen (V), Pia Olsen Dyhr (SF), Sofie Carsten Nielsen (R) og Søren Pape Poulsen (K).

– Vi anbefaler danskerne meget klart at afskaffe forsvarsforbeholdet, lød opfordringen fra Mette Frederiksen, mens de andre partiledere erklærede sig enige.

Noget tyder på, at der opbakning i befolkningen til idéen om at afskaffe forsvarsforbeholdet.

Kort tid inden det opsigtsvækkende pressemøde søndag udkom nemlig en meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Megafon for TV 2 og Politiken.

Af denne fremgår det, at hele 49 procent af de adspurgte erklærede sig “helt enig” eller “delvis enig” i udsagnet om, at “Danmark bør droppe forsvarsforbeholdet og være med i en fælles EU-hær”.

Omvendt erklærede 27 procent sig uenige i dette udsagn, mens 13 procent svarede “hverken/eller” og 10 procent svarede “ved ikke”.

Meningsmålingen er besvaret på svar fra 1.092 respondenter indsamlet mellem den 3. og 4. marts.

Forsvarsforbeholdet har ellers eksisteret siden 1992, hvor et flertal stemte nej til Maastricht-traktaten. Forbeholdet betyder bl.a., at Danmark ikke deltager i eller finansierer militære operationer i EU-regi.

Udover forsvarsforbeholdet har Danmark også tre andre EU-forbehold. De gælder for hhv. euroen, retssamarbejdet og unionsborgerskabet.

Til pressemødet søndag blev et “nationalt kompromis” om dansk sikkerhedspolitik mellem de deltagende partier også præsenteret. Udover en folkeafstemning om forsvarsforbeholdet bliver der i denne aftale bl.a. også lagt op til, at Danmark skal leve op til vores NATO-løfte og bruge to procent af BNP på forsvaret samt gøre os uafhængige af russisk gas.

Aftalen er blevet indgået som reaktion på Ruslands invasion af Ukraine.

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Se hvad vores læsere mener
Tema: Bøger til ferien
[adning id="17957"]

Fik du læst?