“Den her nyhed er simpelthen forfærdelig”: Ordfører raser over regeringen efter ny afsløring i minkskandalen

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

“Jeg er simpelthen så vred”, lyder det fra De Konservatives landbrugs- og fødevareordfører Per Larsen.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Da den socialdemokratiske regering sidste år brød Grundloven og beordrede alle danske mink aflivet i et forsøg på at inddæmme smitten med coronavirus, blev minkavlerne efterladt med deres livsværk i ruiner og uden levebrød.

I januar blev der derfor indgået en politisk aftale om erstatning til landets minkavlere, mens der i løbet af foråret blev nedsat en kommission, der skal kulegrave regeringens grundlovsbrud og placere ansvaret for den ulovlige ordre.

Kommissionen er gået i gang med arbejdet, men den lovede erstatning til minkavlerne lader vente på sig, kan Landbrugsavisen afsløre.

Ikke én eneste minkavler har set en krone i erstatning, og det kan meget vel tage flere år, inden erstatningen lander hos minkavlerne som lovet, skriver avisen.

Ordfører: “Jeg er simpelthen så vred”

Den afsløring har fået De Konservatives landbrugs- og fødevareordfører, Per Larsen, op i det røde felt.

– Den her nyhed er simpelthen forfærdelig, skriver han i et Facebookopslag og fortsætter:

– For det er kommet frem, at siden beslutningen om at slagte minkerhvervet, har ingen avlere endnu set skyggen af en krone i erstatning. Og det kan meget vel tage mange år, inden det sker, ifølge Landbrugsavisen.

– Helt ærligt? Sådan kan man ikke bare lade borgere i stikken! Jeg er simpelthen så vred på minkavlernes vegne! Det her er ikke i orden.

Per Larsen skriver endvidere, at avlerne er blevet ladt i stikken, og at selvom kommissionen påbegynder afhøringer den 7. oktober, har avlerne brug for hjælp her og nu.

Af aftalen fra januar fremgår det, at minkavlerne er blevet tilkendt 18,8 milliarder kroner i erstatning. Ifølge Landbrugsavisen er der dog ikke blevet udbetalt en eneste krone af denne erstatning.

Indblik forfølger sagen.

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?