Denne nye rapport punkterer SF’s helt store valgløfte – nu klapper partiet i

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Radiotavsheden er total fra Socialistisk Folkeparti.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Venstrefløjen har længe slået på tromme for minimumsnormeringer i daginstitutioner.

Særligt Socialistisk Folkeparti har gjort sagen til sit helt store valgløfte, og partiformand Pia Olsen Dyhr har flere gange påstået, at minimumsnormeringer er de “bedste investeringer vi kan foretage os”.

SF er da også lykkedes med at få valgløftet indfriet, og fra 2024 vil der således være lovbundne minimumsnormeringer i daginstitutioner.

Når den politiske aftale er fuldt indfaset, vil der årligt blive tilført 1,6 milliarder kroner til minimumsnormeringer.

Vismandsrapport punkterer effekten af minimumsnormeringer

Derfor må Det Økonomiske Råds halvårsrapport fra sidste uge have været nedslående læsning for Pia Olsen Dyhr og co.

Heri skriver de økonomiske vismænd nemlig, at minimumsnormeringer ikke har nogen dokumenterede dynamiske effekter.

Helt konkret konkluderer vismændene, at der er “små og ikke-signikante effekter af både normeringer og pædagogandele i institutionerne på børnenes skoleresultater”.

Samtidig fremgår det også af rapporten, at vismændene anbefaler, at minimumsnormeringer – hvis der er politisk ønske om sådanne – bør opnås “med økonomiske incitamenter frem for via rigide krav og regler”.

Altså vil minimumsnormeringer ikke alene have nul effekt på, hvordan børnene klarer sig i skolen, men skulle man alligevel ønske normeringer, er SF’s rigide politiske krav ikke vejen til at opnå disse.

Cheføkonom: “Det er bemærkelsesværdigt”

Hos tænketanken Cepos hæfter cheføkonom Mads Lundby Hansen sig også ved vismandsrapportens konklusioner.

– Det er bemærkelsesværdigt, at vismændene ikke kan finde empirisk opbakning til tydelige effektivitetsgevinster målt ved skoleresultater ved at øge udgifterne til daginstitutioner. 

– Dette er interessant, da det indikerer, at der ikke er positive dynamiske effekter af at tilføre flere penge til daginstitutionsområdet, hvor der i dag anvendes 30 milliarder kroner. 

– Resultatet er også interessant i forhold til, at bl.a. SF har som fast programpunkt, at normeringerne i daginstitutioner skal øges, udtaler han i en skriftlig kommentar til Indblik.

Mads Lundby Hansen fortæller endvidere, at der i forvejen er få børn pr. voksen og et højt udgiftsniveau i Danmark, når det kommer til daginstitutioner.

En international sammenligning viser desuden, at der er betydeligt færre børn pr. voksen i de danske daginstitutioner end i de fleste andre lande.

– Den i forvejen store ressourcetilførsel til daginstitutionerne kan være en forklaringen på, at der ikke vil være betydelige yderligere gevinster ved yderligere ressourcetilførsel. 

– Det kunne indikere, at kvaliteten i daginstitutioner på marginalen ikke så meget handler om der tilføres halv milliard kroner ekstra eller mindre, men om bedre arbejdstilrettelæggelse m.v., siger han til Indblik.

Radiotavshed fra SF

Torsdag sidste uge rettede Indblik henvendelse til SF for at høre, om partiet er enig i vismandsrapportens konklusioner og om rapporten evt. får konsekvenser for partiets politik.

Siden torsdag sidste uge har vi således ventet på svar fra SF, men partiet er ikke vendt tilbage.

Kunne du lide artiklen her?

Så bliv medlem af Indblik for kun 49 kroner om måneden, støt vores arbejde og få adgang til vores medlemsfordele. Vores medlemmer får bl.a. direkte adgang til at komme med idéer til historier.

Bliv medlem her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?