Derfor vil regeringen aflive millioner af mink

Her gengiver vi notatet, der ligger bag regeringens beslutning om at slå alle danske mink ned – og kommentarer fra politikere og aktører.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Derfor vil regeringen aflive millioner af mink

Her gengiver vi notatet, der ligger bag regeringens beslutning om at slå alle danske mink ned – og kommentarer fra politikere og aktører.
Af Morten Okkels, mok@indblik.net 
Fremtiden ser kulsort ud for dansk minkavl efter beslutningen om at aflive cirka 14 millioner mink. Intet mindre end en katastrofe, bekræfter minkavlerne selv.  Beslutningen kommer på baggrund af et notat fra Statens Serum Institut, der gør rede for risikoen ved en muteret og forstærket coronasmitte.
Ifølge notatet vil fortsat minkavl sætte folkesundheden på spil. Dyrene vil i 2021 stadig være modtagelige for smitte, og der vil være risiko for, at nye mutationer opstår. SSI indskærper, at det sidste er væsentligt, fordi det kan svække effekten af vaccinen, når og hvis den kommer.
Her kan du læse notatet – og her er et bilag til notatet.
Dokumenterne er oprindelig givet til Lars Boje Mathiesen fra Nye Borgerlige, der gerne ville dele dem med offentligheden. Nye Borgerlige mener, at regeringen må sikre en bestand af avlsdyr, der overlever, eksempelvis i isolation på øen Lindholm, og at minkavlerne skal kompenseres fuldt ud.
Minkavlerne selv har set skriften på væggen.
”Det er en de facto varig nedlukning og afvikling af pelsdyrerhvervet, og vi må umiddelbart se det som en ekspropriation af alle de berørte bedrifter og virksomheder. Det er alle disse menneskers livsværk, deres hverdag, deres arbejde, ja hele deres fundament, som fjernes. Det er en sort dag for os alle og for Danmark,” siger Tage Pedersen, formand for Danske Minkavlere, Kopenhagen Fur.
Trods en økonomisk nedgang for pels i de senere år eksporterede Danmark mink for knap 5 mia. kr. i 2019, og branchen beskæftiger ca. 6.000 mennesker, når man medtæller den afledte beskæftigelse i form af pelsauktion, transport, foderproduktion osv.
For Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh, har minksagen gjort, at han fortryder sin egen stemme for den nye epidemilov tidligere på året. Han er utilfreds med en uigennemsigtig proces og skriver ”Det er altså ikke et demokrati værdigt.”
Også Venstre og – måske mere overraskende – Enhedslisten har kritiseret myndighederne i sagen, ifølge Maskinbladet, hvis chefredaktør nok tegner sig for det voldsomste udfald af alle med lederen ’Forbandede uværdige diktator’.
Ligesom minkavlerne vil heller ikke Bæredygtigt Landbrug gå nærmere ind i det sundhedspolitiske, men har dog et godt råd til politikerne.
”Så meget vil jeg sige: Hvis danske mink er til fare for hele verdens folkesundhed, er de udenlandske nok også – så jeg går ud fra, at der ligeledes tages hånd om problemet internationalt, ellers giver det ingen mening,” siger formand Flemming Fuglede Jørgensen.
Den store aflivningsproces af 14 millioner mink – som selv Livgarden nu er inde over – vil omfatte over 1.000 minkfarme, mange af dem i nord- og vestjyske landdistrikter, og har efterhånden også vakt international opsigt, bl.a. i CNN og New York Times.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2701 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=” 4932 “][/vc_column][vc_column width=”1/3”][qk_post id=”9990 “][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?