
Bæredygtigt Landbrug vil stoppe aflivninger af mink
Nordjysk minkfarm har stævnet staten for at få standset systematisk udryddelse – sagsanlægget bakkes op af Bæredygtigt Landbrug.
Nordjysk minkfarm har stævnet staten for at få standset systematisk udryddelse – sagsanlægget bakkes op af Bæredygtigt Landbrug.
Her gengiver vi notatet, der ligger bag regeringens beslutning om at slå alle danske mink ned – og kommentarer fra politikere og aktører.
Ugen før en retssag om sin troværdighed fremlægger professor Stiig Markager nye, egne beregninger om landbrugets kvælstofudledning. Men de bliver kritiseret af andre fagfolk.
Ny rapport viser, at Danmark har det laveste forbrug af antibiotika blandt Europas ti største svineproducerende lande. Utrolig positivt, siger formand for brancheforening.
Bæredygtigt Landbrug hæver et af to søgsmål mod professor Stiig Markager, siden han har anerkendt fejl. Efter landmændenes vurdering, dog ikke Markagers.
Nyeste tal fra Miljøstyrelsen fortæller, at forbruget af pesticider faldt med 37% i 2018 i forhold til året før.
2019 var et godt år for landbrug og gartnerier i Danmark. Den samlede gæld for de danske jordbrug ramte således det laveste niveau i mere end et årti.
Landbrugets Veterinære Konsulenttjeneste kritiserer statens minkplan på flere punkter. Udnyt dog mink med antistoffer til at sikre sunde bedrifter i fremtiden, lyder et råd.
Tænketanken Growz har beregnet priserne, hvis fødevarer blev belagt med CO2-afgifter i stedet for nuværende afgifter. Det ville skabe meget anderledes priser.
Bæredygtigt Landbrug kritiserer Økologisk Landsforenings klager over, at der ikke kommer endnu flere penge til økologi.
Det vil kræve over 4 milliarder kroner mere til økologi for at nå regeringens mål om at fordoble øko-arealet. Uforståelige ambitioner, mener Bæredygtigt Landbrug. Minister tavs om videnskabelig begrundelse.
Der er igen konflikt mellem landbruget og Coop-magasinet Samvirke efter mediets dækning af det danske drikkevand.
DTU Fødevareinstituttet har testet 332 danske og udenlandske fødevarer – og der er ikke fundet rester af sprøjtegifte over grænseværdien i nogen af de danske.
De østrigske ambitioner om at stoppe det effektive ukrudtsmiddel glyphosat har fået et skud for boven af EU-Kommissionen.
Fejl i data skyldes ukontrolleret udledning fra byernes spildevandsanlæg til vandmiljøet, siger faglig rådgiver for Bæredygtigt Landbrug.
Briterne mener, at dyresundhed og dyrevelfærd vil give britiske landmænd en konkurrencefordel.
It-problemer i Landbrugsstyrelsen var ikke en enlig svale. Styrelsen har i længere tid excelleret i fejl og manglende professionalisme.
Hvis hele vores hvede- og vårbyg-produktion i Danmark skulle være økologisk, måtte vi inddrage et ekstra dyrkningsareal på størrelse med Sjælland.
Landmændene skal have erstatning, når Folketinget eksproprierer deres jord. Alt andet er grundlovsbrud, mener Bæredygtigt Landbrug, der nu har stævnet staten.
Ph.d.-studerende fra Aarhus Universitet har fundet ud af, at udledningen af lattergas fra majs er langt mindre, end computermodellerne har beregnet.
Forskere ved Københavns Universitet har opdaget et gen, som kan modificeres til at øge planters fosforoptag og derved mindske behovet for gødskning. EU-lovgivning står dog i vejen for udbredelsen.
I Frankrig vokser importen af fødevarer hurtigere end landets landbrugseksport. Det har rejst en diskussion om fødevaresuverænitet og landbrugets fremtid, som også er relevant i Danmark.
2019 blev et godt år for landbruget. Den såkaldte bruttofaktorindkomst er foreløbigt opgjort til 31,8 milliarder kroner, og det er kun overgået i 2012.
Det konstaterer en international videnskabelig undersøgelse med deltagelse fra Aarhus Universitet. Samtidig får økologiske landmænd langt større tilskud.
Det er ikke kun øgede regnmængder, som får åer og vandløb til at gå over deres bredder. Politikerne har mange steder accepteret, at der aflejres grus og sten på bunden og øget bevoksning på bredderne af åerne. Det medfører, at der ikke kan strømme samme mængder vand gennem åen og vandløbene, som det tidligere var tilfældet, og så bliver der oversvømmelser.
De borgerlige mener, at naturbeskyttelseslovens § 3 indeholder elementer af ekspropriation og derfor giver landmændene krav på erstatning.
Landmand og økonom Bjarne Brønserud har fået forskerstatus og dermed adgang til ODA-databasen på Aarhus Universitet. Databasen indeholder målinger, som danner grundlag for regulering af landbruget.
Da der alene er tale om ”generel, erstatningsfri regulering”, må de landmænd, der bliver berørt at dyrkningsforbuddet på de såkaldte § 3-arealer, se langt efter økonomisk kompensation. Så klar er meldingen fra miljøminister Lea Wermelin (S).
Miljøminister Lea Wermelins forslag om at forbyde dyrkning af såkaldte § 3-arealer møder kritik fra både interesseorganisationer og forskere.
Vi kan klare verdens fødevareproduktion på halvdelen af arealet. Det viser et nyt studie fra østrigske forskere, offentliggjort i tidsskriftet Nature Sustainability.
Bankerne signalerer ”business as usual” og lover ingen særlige vilkår til landbruget i forbindelse med finanssektorens klima-partnerskaber.
Aarhus Universitet vil ikke antage Bjarne Brønseruds afhandling om ’30 års miljøpolitik – en katastrofe’. Det betyder ikke, at Brønseruds påstande er modsagt, understreger han selv.
Organisationen Bæredygtigt Landbrug vil ikke acceptere at blive reguleret på usagligt grundlag. Så derfor går man til retten, når man mener, myndighederne og politikerne ikke har kendsgerningerne på deres side.
Stadig flere udenlandske investorer fatter interesse for dansk landbrugsjord, der er en god og sikker investering. Det er til gavn for både investorer og landmænd.
I den danske klimadebat står landbruget ofte for skud. Men det er ikke formålstjenligt at forlange af danske landmænd, at de skal reducere deres udledning. Danske landbrug binder allerede CO2 svarende til hele Danmarks samlede udledning, og der er potentiale til mere, skriver landmand og ph.d. i kemi Frans W. Langkilde i Maskinbladet.
Analyser kan vise, om en økologisk landmand har anvendt ulovlig kunstgødning. Men metoden kan ikke skelne mellem økologisk og konventionel gylle.
Prisen på konventionel mælk og økologisk mælk nærmede sig hinanden – og kødet viste samme tendenser, viser Danmarks Statistiks status for forrige år.
Den afrikanske svinepest truer svineeksport for 11 milliarder alene i Danmark. I USA går hundeteams rundt og sikrer lufthavnene mod ulovligt svinekød.
Landbrug & Fødevarer kan ikke genkende dommedagsbudskaber om landbrugspakken efter midtvejsevalueringen, der kom fredag den 7. februar 2020.
Mens man taler om at forbyde glyphosat, som er uskadeligt for miljøet og som vi iøvrigt kun sprøjter med en gang om året, så fyldes kommunernes rensningsanlæg med resterne fra befolkningens opvask, som er mange gange mere skadelig.
Planter i intensivt dyrket landbrug optager store mængder CO2 fra luften. Landmændene har noget at byde ind med, understreger aktuelle indlæg.
Svineproduktionen står til et endnu stærkere 2020, melder Danmarks Statistik. Nye tal viser også, at det overordnet er gået bedre for konventionelt end økologisk landbrug.
Aarhus Universitets fejl i beregning af kvælstof bør medføre, at kravet om ekstra målrettede efterafgrøder frafalder, siger direktør i Bæredygtigt Landbrug.
En dokumentar om svin var tænkt som fremstød for dyreaktivisme og veganisme. Men en bølge af protester viste, at briterne ikke ville æde det budskab ukritisk.
Miljøminister Lea Wermelin så venligt på borgerforslaget, der skulle forbyde glyphosat i en række sammenhænge, men skød forslaget ned. Også på et højere plan er det stadig ukendt, hvordan regeringen vil forholde sig til det effektive stof.
Der er bevægelse i gang hos landmænd og venner af landbruget. Den nye aktør ’Oprør fra landet’ har nu anmeldt Miljøstyrelsen for at bryde love og regler om spildevand.
Flemming Fuglede Jørgensen har målt udledningen fra sine marker og fundet ud af, at han ikke forurener med kvælstof og fosfor. Men udfordringsretten gælder ikke den enkelte landmand, siger embedsmændene i Miljøstyrelsen.
Glyphosat koster os hverken på sundheden eller biodiversiteten, fastslår professor Nina Cedergren sammen med biolog, seniorforsker Rasmus Ejrnæs.
De danske landbrugsorganisationer håber på, at Erhvervslivets EU- og Regelforum vil gøre det mere enkelt at være landmand i Danmark.
Flemming Fuglede Jørgensen har fået uvildige eksperters ord for, at hans Borupgaard ikke er et miljøproblem. Derfor vil han ikke udlede mindre kvælstof eller plante flere efterafgrøder.
Indblik.dk er et digitalt medie. Vi stiller de spørgsmål, som andre glemmer at stille. Vores mission er at udfordre de vedtagne sandheder og give modspil til den konsensus, der præger dansk politik og det etablerede danske mediebillede. Vi sætter borgernes frihed først og er drevet af en tro på det produktive Danmark, der får hjulene til at køre rundt.
Kontakt
Information
Nyhedsbrev
Tilmeld dig Indblik.dks nyhedsbrev og få dagens vigtigste nyheder leveret direkte i din indbakke.
Copyright @ 2023 Indblik.dk