“Det er direkte løgn”: Kritikken hagler ned over minister efter ny afsløring i minkskandalen

Foto: René Schütze/Fotograf René Schütze/Ritzau Scanpix

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) er kommet i strid modvind efter en ny afsløring i minkskandalen.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

Midt i september lovede fødevareminister Rasmus Prehn en opdateret risikovurdering på den eventuelle sundhedsrisiko ved at holde mink. 

Men nu viser det sig, at han aldrig har bestilt den lovede centrale rapport, der kommer til at afgøre fremtiden for de minkavlere, der ønsker at genoptage deres erhverv.

Minkavlerne, der som konsekvens af en ulovlig ordre fik nedlagt deres erhverv sidste år, kan ikke få lov at genoptage arbejdet, før Statens Serum Institut kommer med omtalte risikovurdering.

Minister lovede svar “hurtigst muligt” – men siden er intet sket

Derfor lovede Rasmus Prehn da også svar “hurtigst muligt” i et interview den 10. september i år med den statsejede radiokanal DR P4 Nordjylland.

Siden er der gået to uger, og nu viser det sig, at Prehn end ikke har bestilt den afgørende rapport hos Statens Serum Institut.

Det skriver DR Nyheder.

“Det er direkte løgn”

Det møder nu heftig kritik fra både rød og blå blok i Folketinget.

Søren Egge Rasmussen, der er fødevareordfører for Enhedslisten, retter således en hård kritik af fødevareministeren, mens Venstres minkordfører Thomas Danielsen går endnu hårdere til ministeren:

– Han giver klart udtryk for, at han har bestilt en ny redegørelse fra SSI, som skal give en hurtig afklaring. Så viser det sig, at det er ministeren selv, der forhaler det. Det er direkte løgn, det han har givet udtryk for, siger han til DR.

De minkavlere, der ønsker at starte op igen, har organiseret sig i foreningen Danske Mink.  

Fra foreningens formand Louise Simonsen lyder det, at hver dag der går uden nyt fra myndighederne, gør det sværere og sværere for avlerne at starte op igen.

Derfor er hun “dybt rystet” over fødevareministerens nøleri, fortæller hun.

Fødevareminister Rasmus Prehn kan over for DR ikke forklare, hvorfor arbejdet med den nye risikovurdering ikke er blevet sat i gang.

Han påstår, at han har bestilt rapporten fra Statens Serum Institut.

Minkskandalen fandt sted sidste år, da statsminister Mette Frederiksen (S) ulovligt beordrede alle danske mink aflivet for at slå en mutation med coronavirus ned.

Selvom flere juridiske eksperter har kaldt ordren for grundlovsstridig, har skandalen indtil videre ikke haft konsekvenser for andre end fødevareminister Mogens Jensen (S), der måtte gå af som minister kort tid efter.

Siden april i år har en granskningskommission ved navn Minkkommissionen kulegravet skandalen. Den 7. oktober begynder afhøringerne i kommissionen.

Den 9. december skal Mette Frederiksen afhøres.

Se den fulde vidneliste her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?