“Det er korruption”: Organisation købte sig adgang til møde med Magnus Heunicke for 20.000 kroner

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

“Her har vi den rygende pistol”.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

Sådan lyder den klare vurdering fra Jesper Olsen, formand for den uafhængige NGO Transparency International Danmark. 

Han mener, at der er tale om klar korruption, når Altinget kan afsløre, at Tandlægeforeningen i sommeren 2019 brugte sit medlemskab af Socialdemokratiets erhvervsklub til 20.000 kroner til at få et møde med den dengang kommende sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

20.000 kroner for et møde med regeringstoppen

Socialdemokratiets erhvervsklub har i længere tid været genstand for kritik, og der har i pressen løbende været bekymringer om, at man med et 20.000 kroners medlemskab i klubben – der bærer navnet “Erhvervsforum Vækst DK” – har kunnet købe sig adgang til regeringstoppen.

Dog har det gang på gang lydt, at erhvervsklubben intet har med ministrene eller deres ministerier at gøre. At der er vandtætte skodder, så at sige.

“Det er korruption”

Altingets afsløring sår dog tvivl om dette socialdemokratiske forsvar. 

Det skyldes, at mediet har fået aktindsigt i en mail, hvor Tandlægeforeningen skriver til Erhvervsforum Vækst og på baggrund af deres medlemskab i erhvervsklubben efterspørger et møde med sundhedsministeren. 

Endvidere viser det sig, at denne mail – trods de angiveligt vandtætte skodder mellem erhvervsklub og ministerier – siden er endt i Sundhedsministeriet.

I ministeriet sørgede man siden for at give Tandlægeforeningen et hurtigt møde med Heunicke, da han var nyudnævnt sundhedsminister.

Jesper Olsen fra Transparency International Danmark roser Sundhedsministeriet for – i modsætning til Statsministeriet – at give aktindsigt i forholdene omkring erhvervsklubben og ministerens møder.

Men aktindsigtens indhold giver dog grund til bekymring, mener han.

– Dermed beviser ministeriet også, at man ved at betale penge kan købe adgang til en minister, og det er korruption. Ros til Sundhedsministeriet for at gøre, hvad der er rigtigt, men kritik til ministeren for at lade sig købe. Her har vi den rygende pistol, siger Jesper Olsen til Altinget.

Ingen kommentarer fra Socialdemokratiet

Magnus Heunicke har afvist at lade sig interviewe om sagen, men udtaler i en skriftlig kommentar, at han ikke giver særbehandling til organisationer, der er med i Socialdemokratiets erhvervsklub.

Socialdemokratiet har ingen kommentarer til afsløringen, mens Tandlægeforeningen oplyser, at man nu vil skære alle bånd til erhvervsklubben.

Erhvervsforum Vækst DK har et kontingent på 20.000 kroner om året. Disse penge går til Socialdemokratiets partikasse. 

Der er, så vidt vides, ca. 50 medlemmer af erhvervsklubben.

Flere andre partier har lignende erhvervsklubber, der også udnyttes til at samle penge ind til politisk arbejde.

[adning id="17957"]

Fik du læst?