Det er ifølge Liberal Alliances partileder Alex Vanopslagh “fuldt berettiget, at vi er flere borgerlige politikere, der stiller os tvivlende overfor, hvorvidt vi har hørt sandheden endnu.”
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk
I sagen om slettede SMS’er i minskandalen har pressen og befolkningen i øvrigt brændt inde med mange spørgsmål til statsminister Mette Frederiksen (S).
Spørgsmål, hun hidtil har afvist som værende for “tekniske” til, at hun ville svare på dem.
Onsdag aften indkaldte Statsministeriet dog til pressemøde om netop de slettede SMS’er, og her inviterede statsministeren og justitsminister Nick Hækkerup (S) pressen ind for at svare på de mange spørgsmål i den omstridte sag.
Liberal Alliances partileder Alex Vanopslagh mener dog ikke, at der blev svaret på alle relevante spørgsmål i sagen til pressemødet.
Det på trods af, at han mener, at statsministeren fortjener ros for pressemødet, der i hans øjne mest af alt var tom snak.
– Tænk sig at være i stand til at holde halvanden times pressemøde, hvor man reelt set ikke får svaret på de mest væsentlige spørgsmål – og alligevel har efterladt mange danskere med en følelse af, at man har fået brugbare svar. Det er flot, skriver Alex Vanopslagh således i et populært Facebookopslag.
Her peger han også på fire “halve sandheder eller deciderede usandheder”, som kom frem på onsdagens pressemøde.
1: Regeringen modarbejder ikke Minkkommissionen og åbenheden
Først og fremmest peger Vanopslagh på, at det ifølge ham ikke passer, når statsministeren og justitsministeren siger, at man ikke modarbejder Minkkommissionens undersøgelse og åbenheden ift. den generelle befolkning.
– Men hør her. Når man ikke gider fortælle kommissionen i over 132 dage at sms’erne er slettet, så modarbejder man åbenheden, skriver LA-lederen og tilføjer:
– Uanset om man så bagefter har frækheden til at påstå på et pressemøde, at man arbejder for åbenhed og ønsker at hjælpe kommissionen.
2: SMS’erne blev slettet af sikkerhedshensyn
Derudover angriber Alex Vanopslagh statsministerens påstand om, at SMS’erne i minkskandalen blev slettet automatisk af sikkerhedshensyn.
– Det er noget ævl. Hun frembragte ikke et eneste sikkerhedsargument for hvorfor sms’er skulle slettes. Ingen – som i absolut ingen – eksperter har bakket hende op i synspunktet.
Han tilføjer, at han således ikke tror på Mette Frederiksens forklaring.
3: Andre kommissioner har ikke indhentet SMS’er
Undervejs til pressemødet forsvarede både Frederiksen og Hækkerup sig med, at tidligere kommissioner ikke har indhentet SMS’er, og at det derfor var tilforladeligt, at man har slettet centrale SMS’er i minkskandalen.
– Det er løgn. Både skattekommissionen og Instrukskommissionen har indhentet SMS’er. Siden 11. november sidste år har man vidst, at en kommission var på vej. Det er logik for burhøns, at samtlige SMS’er selvfølgelig ikke skal slettes i den forbindelse, skriver Alex Vanopslagh.
I hans optik har regeringen gjort sig skyldig i et brud på sin journaliseringspligt ved at slette SMS’er.
4: Sletningen formodes at gå i gang senest i sommeren 2020
Til pressemødet lød det fra statsminister Mette Frederiksen, at Statsministeriet formoder, at den automatiske sletning af SMS’er på hendes og flere andre nøglemedarbejdere i ministeriets telefoner begyndte senest i sommeren 2020.
Dog kan det ifølge Frederiksen ikke afgøres, præcis, hvornår sletningen gik i gang.
Vanopslagh bemærker, at hvis det forholder sig som Frederiksen påstår, gik sletningen i gang samtidig med, at Grønnegaard-kommissionen gik i gang med at kulegrave hele beslutningen om at nedlukke Danmark.
Men fordi der kun er tale om en formodning fra Statsministeriets side, ved vi ifølge LA-lederen endnu ikke, hvornår og hvorfor sletningen af SMS’er gik i gang.
– Det kan sagtens forholde sig sådan, at statsministeren ikke har haft automatisk sletning af beskeder på en nyere telefon efter sommeren 2020 – og så har slået det til igen efter mink-skandalen for at fjerne sms’er.
– Hvis det skulle komme frem, kan statsministeren gemme sig bag, at det også bare var en formodning, at sms’erne blev slået til sletning senest sommeren 2020, skriver Alex Vanopslagh.
Den liberale partileder afrunder sit Facebookopslag med at skrive, at det er “fuldt berettiget, at vi er flere borgerlige politikere, der stiller os tvivlende overfor, hvorvidt vi har hørt sandheden endnu.”
Sagen om de slettede SMS’er
Helt konkret har statsministeren og hendes tætte medarbejdere stabschef Martin Justesen, departementschef Barbara Bertelsen og ledende embedsmand i Statsministeriet Pelle Pape fået slettet alle SMS’er fra tiden omkring den ulovlige minkbeslutning.
Ifølge Statsministeriet har de fire personer haft deres iPhones indstillet til automatisk at slette SMS’er efter 30 dage.
Ingen andre af de i alt 10 ansatte i Statsministeriet, der skal afhøres i Minkkommisionen, har haft samme indstilling på telefonen, oplyses det.
Med hjælp fra politiets efterforskere arbejdes der lige nu på at genskabe de slettede SMS’er, så de kan blive genstand for undersøgelse.