“Det er udtryk for en generationsfjendsk tilgang”: Regeringens forslag om vidtgående evighedsforbud møder hård kritik fra ungdomspartier

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på pressemøde om lancering af regeringens sundhedsreform, på Rigshospitalet i København tirsdag den 15. marts 2022. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

“Hvorfor må de kommende generationer ikke have retten til selv at lære af deres erfaringer, ligesom alle generationer før dem har haft?”, lyder det fra en række ungdomspartier.

Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk 

Tirsdag præsenterede regeringen, anført af sundhedsminister Magnus Heunicke (S) sit udspil til en ny sundhedsreform.

Særligt opsigtsvækkende i dette udspil var regeringens forslag om at forbyde salg af nikotinprodukter af enhver slags til personer født efter år 2010. Dette vidtgående totalforbud skal skabe en “røgfri generation”, lyder det fra regeringen.

Forslaget om at forbyde salg af nikotinprodukter har dog allerede fra start været genstand for hård kritik.

Således går alle ungdomspartier undtagen Dansk Socialdemokratisk Ungdom og Rød-Grøn Ungdom i et fælles indlæg i Avisen Danmark i rette med forbuddet, hvor de drager en parallel til børnefortællingen Peter Pan:

– Regeringen ønsker at sende alle efter årgang 2010 til ønskeøen, hvor man aldrig bliver voksen. I modsætning til på ønskeøen, bliver de dog voksne nok til at køre bil, stemme til valg, sidde i fængsel og tilmed gå i krig. Bare ikke til at købe tobak, lyder det således i indlægget.

Ungdomspartierne har samtidig kørt en fælles kampagne imod forbuddet mod salg af nikotinprodukter, ligesom flere af Folketingets partier også har rettet en hård kritik mod forslaget.

Inden pressemødet tirsdag, hvor sundhedsminister Magnus Heunicke præsenterede idéen om det vidtgående forbud, havde flere medier kunne berette om, at regeringen overvejede et forbud mod salg af tobaksprodukter. Det forbud, som regeringen har spillet ud med, er dog endnu mere vidtgående og vil forbyde salg af alle nikotinprodukter.

I den kommende tid vil regeringens udspil til en ny sundhedsreform blive genstand for forhandlinger i Folketinget. Om regeringen får opbakning til forbuddet mod salg af nikotinprodukter til personer født efter 2010, vil tiden vise.

Stod det til ungdomspartierne, havde forslaget dog ingen gang på jord. Moderpartierne til de ungdomspartier, der er gået sammen om indlægget i Avisen Danmark, repræsenterer nemlig hele 100 ud af 179 af Folketingets kandidater.

[adning id="17957"]

Fik du læst?