“Det største folkesundhedsproblem”: Børn og unge lider mentalt under nedlukningen

Foto: Anthon Unger/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Det er slet ikke coronavirus, vi bør være mest bekymret for, lyder det fra læge og tidligere direktør for Sundhedsstyrelsen, Else Smith.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
Det sidste års tid er vi alle konstant blevet mindet om, at coronavirus er en trussel mod folkesundheden. Statsminister Mette Frederiksen og hendes socialdemokratiske kollega sundhedsminister Magnus Heunicke har til mange pressemøder advaret om, at virussen risikerer at føre til et sammenbrud i sundhedsvæsenet, hvis den løber løbsk.
Det er på den baggrund, at Danmark har været lukket ned siden marts sidste år.
Men spørger man Else Smith, der i en årrække var direktør for Sundhedsstyrelsen, bør vi faktisk være mere bekymrede over de afledte effekter af nedlukningen end vi bør bekymre os for selve coronavirus.
Over for Berlingske peger hun på mentale sundhedsudfordringer blandt børn og unge som “det største folkesundhedsproblem”. 
– De konsekvenser koster også menneskeliv, siger Else Smith til Berlingske.
I samme avis kom flere læger, psykologer og børne- og undgomsorganisationer for nyligt med et bekymret opråb og en opfordring om at genåbne landets skoler – også for de ældre årgange. 
Under den langvarige og voldsomme nedlukning har der nemlig været et boom i mentale sundhedsudfordringer blandt børn og unge, lyder det.
– Vi har en oplevelse på børneafdelingerne af, at der er flere børn og unge, som har gjort selvskade. Flere, der har taget for mange panodiler. Vi har en klar oplevelse af pressede unge mennesker. Vi kan ikke med sikkerhed sige, at det skyldes nedlukningen, men der er bare et tidsmæssigt sammenfald, der gør, at vi har bekymringer. Dét, der foregår i øjeblikket, er bestemt ikke uden konsekvens, siger overlæge Klaus Birkelund Johansen til Berlingske.
Han er formand for Dansk Pædiatrisk Selskab, der er et fagligt selskab for danske børnelæger. Også blandt psykologer og ungdomsorganisationer som Headspace er der en klar oplevelse af, at børn og unges mentale sundhed lider under nedlukningen.
Klaus Birkelund Johansen kalder situationen for “uholdbar”.
De afledte negative effekter af den fortsatte nedlukning får Else Smith til at anbefale, at landets politikere vælger nye veje i coronahåndteringen.
– Vi kan ikke bære mere nedlukning, når man ser, hvad det gør ved os som mennesker. Det strider mod alt i os. Der er blevet ofret virkelig meget på at holde virus stangen, og vi er nødt til at finde andre måder end nedlukning. Spørgsmålet er, om man er villig til det fra politisk side. Det er ikke sikkert, man tør.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?