DF og Nye Borgerlige fortsætter ufortrødent støtte til Støjberg

DF og Nye Borgerlige fortsætter ufortrødent støtte til Støjberg
Philip Davali/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige fortsætter det offentlige bejleri og forsvar af Venstres eksminister Inger Støjberg.

Det blev igen slået fast torsdag.

Det var nemlig især politikere fra DF og NB, som gik i flæsket på Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus, under førstebehandlingen af beslutningsforslaget om rigsretstiltalen mod Inger Støjberg (V) torsdag.

Som de eneste partier mener DF og NB, at den tidligere udlændinge- og integrationsminister ikke skal for en rigsret i sagen fra 2016 om ulovlig adskillelse af alle asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Både DF og NB stillede med deres tungeste skyts i salen. Formand Kristian Thulesen Dahl (DF), næstformand Morten Messerschmidt (DF), gruppeformand Peter Skaarup (DF) og Pia Kjærsgaard (DF) var blandt de markante DF-stemmer, som krævede svar fra Bruus.

En række indlæg handlede om, hvorfor Støjberg skal for en rigsret, når det eksempelvis ikke skete i 2013 med daværende justitsminister Morten Bødskov (S) i sagen om den såkaldte nødløgn.

Kort fortalt havde Bødskov i et samråd talt usandt, da han skulle begrunde aflysningen af et besøg på Christiania. Det endte med, at Bødskov måtte gå af som justitsminister. Det skete, efter at støttepartiet Enhedslisten udtrykte mistillid til Bødskov.

Også partileder Pernille Vermund (NB) og Mette Thiesen (NB) krævede svar fra den socialdemokratiske retsordfører.

DF og NB har de seneste uger bejlet heftigt til Støjberg, som i øjeblikket overvejer sin fremtid i Venstre.

Støjberg har været yderst i vælten den seneste måned. Hun er af formand Jakob Ellemann-Jensen (V) blevet bedt om at forlade posten som Venstres næstformand. Støjberg var blandt andet illoyal, mente Ellemann-Jensen. Det skete officielt i weekenden.

Og Støjberg måtte konstatere, at Venstre som parti også stemmer for en rigsretssag mod hende. Det er den største mistillidserklæring, hun kunne få, sagde Støjberg efterfølgende. Af sine kollega. Og af sin egen formand.

Venstres folketingsgruppe er dog blevet fritstillet i sagen. Ni V-medlemmer, inklusive Støjberg, stemmer imod en rigsretssag. 32 stemmer for.

Også gruppeformand Karsten Lauritzen (V) bliver grillet af politikerne fra DF og NB.

Et stort flertal i et underudvalg til Udvalget for Forretningsordenen vedtog onsdag selve tiltalen mod Støjberg.

Rigsretssagen, den kun sjette i danmarkshistorien, ventes at blive indledt senere i år.

Samtlige samråd, hvor Støjberg har talt usandt over for Folketinget, er nu omfattet af tiltalen.

I det oprindelige udkast var blot ét samråd nævnt. Men nu er alle samråd nævnt som en “skærpende omstændighed” i tiltalen.

Mens sagen debatteres i Folketinget torsdag, bliver beslutningsforslaget stemt igennem tirsdag i næste uge.

/ritzau/

Fik du læst?