DF’s formand slår fast: Mette Frederiksen skal for en rigsret

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Statsministeren kan allerede nu godt begynde at sætte datoer ind i kalenderen til en rigsretssag, lyder det fra Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

Tilbage i november 2020 blev alle danske mink ulovligt aflivet på ordre fra statsminister Mette Frederiksen (S). Målet var at stoppe en særlig coronamutation, som havde udviklet sig i minkene.

Minkskandalen, som den senere er blevet kendt som, har været genstand for heftig debat, og flere juridiske eksperter har vurderet, at aflivningen af de danske mink var grundlovsstridig.

Alligevel er Mette Frederiksen endnu ikke blevet retsforfulgt.

Det bør dog ændres, hvis det står til Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl.

I sin tale på DF’s landsmøde – der i øvrigt var præget af intern uro og kritik af formanden – i weekenden slog Thulesen Dahl fast, at han mener, at statsministeren bør stilles for en rigsret for sin rolle i minkskandalen.

– Jeg er ikke i tvivl. Hvis et flertal i Folketinget virkelig mener, at Inger Støjberg har gjort noget, der overhovedet kan berettige til en rigsretssag, er der slet ingen tvivl om, at det også skal ske for Mette Frederiksen efter minkskandalen, lød det fra Kristian Thulesen Dahl, der blev mødt med stående bifald i landsmødesalen.

Selvom DF sammen med en samlet blå blok stemte for et borgerforslag om at stille Mette Frederiksen for en rigsret, vil en evt. rigsret først blive rejst efter at den såkaldte granskningskommission har færdiggjort sit arbejde.

Kommissionen har fået et år til at granske minkskandalen og Mette Frederiksens rolle i denne, og afhøringerne begynder i oktober.

Dog vil det i sidste ende være op til en afstemning i Folketinget, om der skal rejses en rigsret mod statsministeren.

[adning id="17957"]

Fik du læst?