DI vil have ryddet op i regeljunglen

Mere enkle regler vil spare på bureaukratiet og især begunstige lovlydige virksomheder. Dansk Industri har præsenteret 60 forslag til oprydning.
Foto: Sif Meincke

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

DI vil have ryddet op i regeljunglen

Mere enkle regler vil spare på bureaukratiet og især begunstige lovlydige virksomheder. Dansk Industri har præsenteret 60 forslag til oprydning.
Af Morten Okkels, mok@indblik.net
Hvorfor er der afgift på islagkage, men ikke på frossen budding?
Det er et af de mere spøjse eksempler på bureaukrati, som Dansk Industri ønsker at gøre op med i et nyt katalog med 60 forslag til forenkling. Sagen er nu alvorlig nok: Virksomheder bruger tid på at forstå og efterleve for mange uhensigtsmæssige regler, konstaterer DI.
”Både virksomheder og myndigheder vil have gavn af et simplere skattesystem, hvor det er nemmere at efterleve og administrere reglerne. Og som skatteborger har vi brug for tillid til, at reglerne bliver håndhævet effektivt, og at både borgere og virksomhederne kan indberette og selvangive rigtigt,” siger DI-direktør Kent Damsgaard.
En del af DI’s forslag går på at afskaffe afgifter, der også kommer privatpersoner til gode. I den førstnævnte kategori vil DI gerne af med afgifter på blandt andet kaffe, lystfartøjer, engangsservice, glødepærer og have afskaffet den grønne check. Derudover skal lønmodtagere beskattes mere enkelt, for eksempel ved et automatisk pendlerfradrag.
”De, der snyder, sparer jo både skatten og det bøvl, der følger med at opgøre og afregne den. Og i nogle tilfælde kan det sidste være lige så stor en omkostning som det første. Det kan et simplere skattesystem lave om på,” siger Kent Damsgaard.
Måske er det mest overraskende element ved Dansk Industris katalog, at industrien gerne ser det såkaldte investorfradrag afskaffet. Men dette er netop indført som symptombehandling i et rodet system, mener DI. Dermed kan det også frafalde, når og hvis der bliver ryddet generelt op.
Nogle af de 60 forslag vil koste statskassen, andre vil være provenuneutrale og andre igen give et overskud. Hvis politikerne mod forventning skulle indføre alle de 60 forslag, vil det ifølge DI’s beregninger koste en milliard kroner, svarende til en promille af statens budget. Se hele listen med DI’s forslag til forenklinger her.
PS: Vi spurgte indledningsvis, hvorfor der er afgift på islagkage, men ikke på frossen budding, selvom de begge er frosne desserter. Svaret er, at den frosne budding ikke skal indtages frossen ligesom isen, men derimod optøs inden servering. Derfor skal der ikke betales is-afgift af buddingen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″ css=”.vc_custom_1571302402152{padding-left: 0px !important;}”][qk_post id=”2440″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?