“Dybt problematisk”: Sådan kan regeringen snige coronaindgreb igennem uden flertal

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Trods løfter om det modsatte kan regeringen stadig snige coronaindgreb igennem uden politisk flertal. Professor undrer sig.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
Folketingets nye epidemiudvalg skulle være garantien for, at regeringen ikke kan indføre coronaindgreb uden at have bred politisk opbakning bag.
Alligevel er epidemiudvalget blevet sammensat på en så skæv måde, at regeringen – trods løfter om det modsatte – fortsat kan snige coronaindgreb igennem uden at have et politisk flertal i Folketinget bag sig.
Det fremgår af en artikel i Jyllands-Posten.
Tvangsisolation vedtaget uden flertal
Konkret viste dette sig, da Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Socialistisk Folkeparti som de eneste partier bakkede op om forslaget om at tvangsisolere personer i Odense-ghettoen Vollsmose.
De tre partier har i folketingssalen kun 80 mandater og dermed ikke flertal, men i epidemiudvalget har de 11 ud af 21 pladser, og derfor kan de trumfe f.eks. tvangisolation igennem.
Sundhedsordfører: “Der er demokratisk underskud”
Det undrer såvel flere partier i Folketinget som Peter Bjerre Mortensen, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.
– Når man giver udvalget så stor magt, så vil det være rimeligt, at det også afspejler magtfordelingen i Folketinget. Det er svært at forestille sig, at de helt har tænkt det her igennem, siger Peter Bjerre Mortensen til Jyllands-Posten.
De Radikale, Enhedslisten og De Konservative mener, at sagen bør drøftes, når epidemiloven skal evalueres i efteråret.
– Der er demokratisk underskud, når der kan laves flertal i udvalget, som ikke nødvendigvis repræsenterer et flertal i Folketinget, lyder det fra Konservatives sundhedsordfører Per Larsen.
Han bakkes op af Sophie Løhde, politisk ordfører i Venstre. Hun kalder det for “dybt problematisk, hvis regeringen vil gøre brug af mindretal til at indføre tvangsindgreb over for danskerne”.
Den kommende måned er der omkring 50 bekendtgørelser, som skal enten ophæves eller behandles i epidemiudvalget. Det gælder bl.a. tvangsindgreb som forsamlingsforbud og tvangslukninger af forskellige erhverv.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke. Hans ministerium skriver i et svar til Jyllands-Posten, at “det er Folketinget selv, der har nedsat epidemiudvalget”.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?