Dyrevelfærdsmærket er dyrt og ikke særligt venligt

Statens eget dyrevelfærdsmærke har kostet skatteyderne 17 millioner kroner, men mærket er ikke en garanti for, at du får mest dyrevelfærd for pengene.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Dyrevelfærdsmærket er dyrt og ikke særligt venligt

Statens eget dyrevelfærdsmærke har kostet skatteyderne 17 millioner kroner, men mærket er ikke en garanti for, at du får mest dyrevelfærd for pengene.
Af Thomas Funch, tbf@indblik.net
Dyrevelfærdsmærket er endnu et mærke blandt mange, der skal få forbrugerne til at handle mere bevidst. Dyrene skal have haft et godt liv. Men vil du give dyrene det bedste liv, skal du købe noget andet. Ifølge en grafik, som Forbrugerrådet Tænk står bag, er der stor forskel på, hvor meget velfærd hvert enkelt mærke står for.
Der har ifølge Fødevarestyrelsen været behov for at sætte 17 millioner kroner af til udvikling og drift af et nyt mærke, også selvom der i forvejen var mærkningsløsninger.
”Med de eksisterende mærker står det ikke nødvendigvis klart for forbrugeren, hvad de handler om. Økologi handler om meget andet end dyrevelfærd, hvor eksempelvis et lavere forbrug af pesticider kan være drivkraften for nogle forbrugere. Nogle har ikke lyst til at betale merprisen for økologi, men har stadig lyst til at gøre noget for dyrevelfærd. Der har bare ikke været et mærke, der passer til deres overbevisning og til deres pengepung,” siger Mette Kirkeskov Sie, der er sektionsleder i Fødevarestyrelsen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”3515″ img_size=”750×470″ add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”23px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Alternative mærker dækker bedre
Dyrevelfærdsmærket omfatter i dag kun svineproduktion og kyllinger, men intentionen er, at mærket fra årsskiftet også skal omfatte mælkeprodukter samt okse- og kalvekød.
Flere private aktører har indført egne former for mærkning. I Coops butikker finder man mærket Dyrevelfærdshjertet, som allerede nu dækker mælkeprodukter. Dyrenes Beskyttelse har også sit mærke, som ikke alene dækker fødevarer, men også dyner og puder. Visionen fra Fødevarestyrelsen er dog stadig, at forbrugeren på sigt kun skal forholde sig til et enkelt mærke.
”Vi er i dialog med de andre mærker, og vi skal inde den rigtige løsning. Jeg håber, at vi med tiden kan få kun et enkelt mærke,” siger Mette Kirkeskov Sie.
Ulige vilkår
Indblik.net har bedt om aktindsigt i de samarbejder, som staten har indgået i forbindelse med Dyrevelfærdsmærket. Listen viser en række interesseorganisationer som Dansk Industri, Landbrug & Fødevarer og Dyreværnsorganisationernes Samarbejdsorganisation.
På listen figurerer også dagligvarebutikkerne Aldi, Arla og Salling Group, som står bag Føtex, Bilka og Netto. Dermed bliver statens mærke en direkte konkurrent til andre mærke, der ikke har offentlige midler i ryggen. Coops mærke er ikke forbeholdt Coops egne butikker, og derfor kunne Coops konkurrenter og Fødevarestyrelsen i princippet godt benytte sig af det, i stedet for at udvikle et nyt.
”Statens Dyrevelfærdsmærke kan også bruges af alle, og aktuelt er der en god udbredelse af mærket. Det kan meget af det samme, som Coops mærke, lige nu er de bare i forskellige butikker. Men som sagt er vores mål, at vi en dag står med et samlet mærke. Det vil være bedst for forbrugeren,” siger Mette Kirkeskov Sie.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3349″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3127″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2755″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?