Dyrlæger advarer mod voldsom coronaplan for mink

Landbrugets Veterinære Konsulenttjeneste kritiserer statens minkplan på flere punkter. Udnyt dog mink med antistoffer til at sikre sunde bedrifter i fremtiden, lyder et råd.  

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Dyrlæger advarer mod voldsom coronaplan for mink

Landbrugets Veterinære Konsulenttjeneste kritiserer statens minkplan på flere punkter. Udnyt dog mink med antistoffer til at sikre sunde bedrifter i fremtiden, lyder et råd.  
Af Morten Okkels, mok@indblik.net
Efter en voldsom udvikling i coronasmitte hos nordjyske mink har fødevareminister Mogens Jensen (S) sat sig for en vidtgående handlingsplan, der kan omfatte aflivning af en million pelsdyr. Det har nu ført til et modsvar i form af en faglig anbefaling fra minkdyrlægerne i Landbrugets Veterinære Konsulenttjeneste.
”Vi kan ikke se, at den udmeldte strategi kan løse problemet,” skriver dyrlægerne i notatet fra LVK.
Et væsentligt punkt er de farme, der ”nu er ude på den anden side”. Dyrlægerne påpeger, at det indebærer et stort antal mink med antistoffer mod covid-19. Det bør medføre, at de dyr skal overleve:
”Vi er dybt bekymret for, at vi skyder os selv i foden ved at fjerne dyr, der har opnået modstandskraft for sygdommen. Disse dyr kan netop vise sig at være guld i bekæmpelsen,” skriver dyrlægerne.
LVK ser det også som bekymrende, at aflivningen skal foretages af beredskabet. Dermed kan avlerne vente længe, og det vil gå ud over dyrene, som avlerne ikke vil have plads til, hvis ikke de kan aflives planmæssigt mod slutningen af året.
Endelig protesterer dyrlægerne mod, at en 7,8 km’s ’bekæmpelseszone’ er for vidtgående et indgreb, når smitte ikke kan foregå over mere end et par meter. Bekæmpelseszonen indebærer, at en minkfarm skal have dyrene slået ned, alene fordi den ligger inden for 7,8 km af en farm med smitte.
1. oktober, hvor fødevareministeren præsenterede sin hensigt på et pressemøde, var der corona konstateret på 41 farme. De ligger i Region Nordjylland inklusive en enkelt farm på Læsø. Baseret på status quo, og sagt med forbehold, går myndighederne ud fra aflivning af op mod 100 besætninger.
Opdateret: Fødevarestyrelsen har senest justeret tallet til 51 farme.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2670″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”7682″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”8306″][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?