Edinburgh University omdøber tårn opkaldt efter ’racist’

Protester har presset Edinburgh University til at omdøbe en bygning opkaldt efter filosoffen David Hume. Han var racist, mener studerende.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Edinburgh University omdøber tårn opkaldt efter ’racist’

Protester har presset Edinburgh University til at omdøbe en bygning opkaldt efter filosoffen David Hume. Han var racist, mener studerende.
Af Kasper Junge Wester, kjw@indblik.net
Den identitetspolitiske kamp mod fortidens mange fortrædeligheder er nu også nået til Skotland.
I hvert fald har Edinburgh Universitys såkaldte Equality & Diversity Committee og den underliggende Race Equality and Anti-Racist Sub-committee afgjort, at det ikke længere går an at have en bygning opkaldt efter landsmanden og oplysningsfilosoffen David Hume. Det skriver BBC og flere andre britiske medier.
Derfor skal universitetets højeste bygning, David Hume Tower, nu omdøbes. Beslutningen er truffet på baggrund af en underskriftindsamling, som en gruppe af de studerende står bag. De studerende forlanger et opgør med Hume, hvis knap 300 år gamle udtalelser om racespørgsmål og hvidt overherredømme angiveligt forårsager minoriteter smerte den dag i dag.
David Hume er en af oplysningstidens mest berømte filosoffer og kendes især for sine tanker om empirisme, skepticisme og naturalisme. Ved siden af sit filosofiske virke fik han imidlertid også tid til at tænke og udtrykke sig på en måde, der tilsyneladende ikke har plads i det 21. århundredes akademiske miljø.
”Ingen forlanger, at vi sletter David Hume fra historien. Vi bør dog ikke promovere en mand, som kæmpede for hvidt overherredømme. Det er uforeneligt med universitetets mål om at reducere den skade, som racisme har forholdt farvede studerende,” udtaler Elizabeth Lund. Hun læser norsk på Edinburgh University, men er selv (hvid) amerikaner.
”Vi kan lære om Humes arbejde i dets kontekst, men der er ingen grund til, at den højeste bygning på campus skal være opkaldt efter ham,” siger hun.
Edinburgh University tilslutter sig Elizabeth Lunds opfattelse og skriver i en officiel udtalelse:
”Det er vigtigt, at både campusser, pensa og fællesskaber er en refleksion af universitetets nuværende og historiske mangfoldighed og engagerer sig med dets institutionelle arv over hele verden. Derfor har universitetet besluttet sig for – i første omgang midlertidigt – at omdøbe en af de centrale bygninger på campus.”
Universitetet anerkender videre, at det er urimeligt at byde studerende at skulle opholde sig i bygningen, så længe den bærer navn efter Hume.
”Den midlertidige beslutning er taget af hensyn til følsomheden forbundet med at bede studerende bruge en bygning opkaldt efter en filosof fra 1700-tallet, hvis kommentarer om race, trods sin udbredelse i samtiden, med rette forårsager smerte i dag.”
Omdøbningen af David Hume Tower vil blive fulgt op af mere tilbundsgående gennemsyn af ”universitetets forbindelser til fortiden”, og Edinburgh Universitet afviser ikke, at arbejdet kan udmønte sig i andre permanente tiltag end navneforandringer.
David Hume Tower vil fremover bære navn efter sin adresse på 40 George Square.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2567 “][/vc_column][vc_column width=”1/3”][qk_post id=”4807 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”8346”][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?