Efter Afghanistan-skandale: Flere partier vil nu have kulegravet regeringen

Partier vil have undersøgt sene Afghanistan-evakueringer
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Regeringen har tøvet, og nu skal forløbet kulegraves. Sådan lyder det fra flere partier i Folketinget.

Flere partier vil have undersøgt, hvorfor Danmark kom så sent i gang med at evakuere danskere og lokalt ansatte ud af Afghanistan.

Det skriver flere medier tirsdag.

Både SF og Enhedslisten siger til DR, at de kræver en undersøgelse af, hvorfor der først blev reageret så sent.

SF ved endnu ikke, hvilke undersøgelse de vil have nedsat, mens Enhedslisten ikke vil kommentere et politisk efterspil nærmere nu.

Det vil Venstre dog godt. Partiet ønsker en uafhængig undersøgelse, siger udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen.

– Vi har brug for at få vendt hver en sten, både i forhold til hvorfor det tog så lang tid at komme i gang, men også om der er dele af Forsvaret, der har bedt om at få startet evakueringer, men har fået nej, siger han til DR.

Han henviser til, at Udenrigsministeriet skulle have afvist et ønske fra Specialoperationskommandoen, der står for Jægerkorpset, om at udarbejde en plan for evakuering. Det har anonyme kilder fortalt til mediet Olfi.

Det var først 11. august, at et bredt flertal af Folketingets partier blev enige om en aftale om at evakuere lokalt ansatte afghanere på den danske ambassade samt deres nærmeste familie.

Afghanerne får midlertidig ophold i to år i Danmark, når de er blevet evakueret.

At aftalen først blev indgået så sent, skyldes regeringens tøven, lyder det fra Karsten Hønge, udenrigsordfører for SF.

– Gennem hele juli måned argumenterede SF og andre partier for, at nu skulle vi altså i gang. Jeg er fuldstændig paf over, at man ikke gik i gang noget tidligere fra regeringens side, end der hvor vi er presset til det yderste, siger Karsten Hønge til DR.

Allerede i april meddelte USA’s præsident, Joe Biden, at de sidste amerikanske tropper ville forlade Afghanistan i slutningen af august.

Søndag indtog den militante, islamistiske bevægelse Taliban hovedstaden Kabul.

Derfor har USA kun kontrol over lufthavnen i Kabul, hvor evakueringer af diplomater og civile afghanere, der har hjulpet blandt andre Danmark, finder sted fra.

/ritzau/

[adning id="17957"]

Fik du læst?