Efter afsløring kommer Snowden med opsang til danskerne: “Åh, hvorfor advarede ingen os”

Foto: Nordiske Mediedager

Efter afsløringen af Danmarks deltagelse i et overvågningssamarbejde med USA kommer frihedskæmperen Edward Snowden nu med en direkte opsang til danskerne.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

Amerikanske Edward Snowden, der tilbage i 2013 lækkede fortrolige efterretningsoplysninger og afslørede USA’s massive globale overvågning via efterretningstjenesten National Security Agency (NSA), tweetede i går pludselig på dansk.

– Hvis der kun havde været en eller anden grund til at undersøge for mange år siden. Åh, hvorfor advarede ingen os.

Sådan skrev han som reaktion på afsløringen af, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har givet NSA adgang til at spionere mod oppositionsledere, andre toppolitikere og embedsmænd i Danmarks tætteste nabolande.

Læs mere om det her.

Snowdens tweet er sarkastisk, og med det må han antages at hinte mod at hans afsløringer for år burde have ført til undersøgelser af Danmarks rolle i USA’s massive overvågningsindsats for lang tid siden.

Tilbage i 2014 kunne Dagbladet Information berette om netop et samarbejde mellem FE og NSA på baggrund af lækkede dokumenter fra Edward Snowden.

Vi var således blevet advaret, mener han – og bør ikke være overraskede over, at også Danmark er medskyldig i overvågning og spionage eller, at det sker i samarbejde med USA.

Da en dansk Twitter-bruger bemærkede, at amerikanerens Google Translate-oversættelse kunne have været bedre, lød et ligeledes sarkastisk svar:

– Du skal bare være glad for, at jeg ikke klikkede på “svensk”, svarede Snowden.

Edward Snowden har siden 2013 opholdt sig i eksil i Rusland.

I USA er han anklaget for spionage, tyveri at statslig ejendom og offentliggørelse af fortrolige oplysninger.

Selv fastholder Snowden, at hans læk af fortrolige oplysninger kan forsvares, fordi overvågningen fra NSA er et angreb på menneskers rettigheder og et brud på den amerikanske forfatning.

Kunne du lide artiklen her?

Så bliv medlem af Indblik, støt vores arbejde og få adgang til vores medlemsfordele. Vores medlemmer får bl.a. direkte adgang til at komme med idéer til historier.

Bliv medlem her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?