Efter dødsfald: Myndighederne stopper vaccine

Danmark sætter AstraZeneca-vaccinationer på pause
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Danmark sætter vaccinationer med AstraZeneca på pause, da der har været flere alvorlige tilfælde med blodpropper blandt vaccinerede.
Én indberetning vedrører et dødsfald i Danmark, oplyser Sundhedsstyrelsen torsdag formiddag i en pressemeddelelse.
Det kan på nuværende tidspunkt ikke konkluderes, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og blodpropperne.
Men det skal undersøges, og derfor vil man ikke vaccinere med vaccinen de næste 14 dage.
– Vi er midt i den største og vigtigste vaccinationsudrulning i Danmarkshistorien. Og lige nu har vi brug for alle de vacciner, vi kan få. Det er derfor ikke nogen let beslutning at sætte én af vaccinerne på pause, siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, i en pressemeddelelse.
– Men netop fordi vi vaccinerer så mange, så er vi også nødt til at reagere med rettidig omhu, når der er viden om mulige alvorlige bivirkninger. Det er vi nødt til at få afklaret, før vi kan fortsætte med at bruge vaccinen fra AstraZeneca, siger han.
Brostrøm bliver bakket op af sundhedsminister Magnus Heunicke (S).
Sundhedsmyndighederne har af forsigtighedshensyn sat vaccination med AstraZeneca i bero efter signal om en mulig alvorlig bivirkning i form af dødelige blodpropper. Det kan pt ikke konkluderes, om der er en sammenhæng. Vi handler tidligt, det skal undersøges grundigt, skriver ministeren på Twitter.[/vc_column_text][vc_column_text]

[/vc_column_text][vc_column_text]Pausen med vaccinen betyder, at der er lavet en ny vaccinationskalender, hvor AstraZeneca-vaccinen slet ikke indgår.
Planen lyder nu, at alle danskere over 16 år, der vil vaccineres, nu forventes at være færdigvaccineret 15. august. Tidligere var datoen 18. juli.
Dødsfaldet relateret til AstraZeneca-vaccinen er dog ikke det første coronavaccine-relaterede dødsfald i Danmark. Allerede tilbage i januar kunne Indblik berette, at myndighederne havde modtaget 11 indberetninger om dødsfald i forbindelse med vaccination mod coronavirus.
/ritzau/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Se hvad vores læsere mener
Tema: Bøger til ferien
[adning id="17957"]

Fik du læst?