Ekspert: Mette Frederiksen er gået for langt

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

“Mette Frederiksen er gået langt ud over, hvad det socialdemokratiske hjerte kan bære”, lyder det.

Af Benjamin Vejsager, benjamin@indblik.dk

Det skriver Politikens politiske kommentator, Peter Mogensen.

Flere i socialdemokratiets bagland er uenige med regeringen, hvad angår udlændinge- og integrationspolitikken. Der menes, at den er blevet for hård.

Bl.a. er 24 socialdemokrater gået sammen om at skrive et brev til partiets ledelse, hvor de efterlyser mere plads til debat om partiets politiske linje.

– Det er meget overraskende.

– Hvis man er medlem af et parti, kræver det enormt meget at gå ud og gå imod sine egne. Det er hjerteblod, det er ikke noget, man bare gør. Slet ikke i Socialdemokratiet, siger Peter Mogensen.

Et overraskende oprør

Mogensen finder oprøret fra baglandet særligt overraskende fordi, at Socialdemokratiet p.t. står i en rigtig stærk position bakket op af gode meningsmålinger.

– At baglandet prøver at sparke til en, der er så mægtig, kræver virkelig noget, understreger han.

– Oprøret ser udadtil ikke ud af meget, men en hvilken som helst form for oprør mod Mette Frederiksen er en stor begivenhed, fordi det er så principielt.

– Det handler om et emne, der vil afgøre et folketingsvalg. Et emne, der afgør, om regeringen kan fortsætte eller ej. Så det er et brandfarligt emne, men alligevel gør de det, og det understreger dybden af den her konflikt, siger Peter Mogensen.

En udfordring for statsministeren

Peter Mogensen fortæller, at denne situation er en udfordring for Mette Frederiksen.

Det er særligt sager som den om børnene i Syrien-lejre, der har fået baglandet til at gå i oprør.

Senest den 15. maj skal regeringens taskforce have afdækket om en evakuering af børnene uden deres forældre, vil kunne ske på en sikkerhedsmæssig forsvarlig måde.

Ifølge Peter Mogensen bliver konklusionen af rapporten meget interessant for debatten.

Peter Mogensen tror, at Mette Frederiksen håber på, at der er viden i rapporten, der gør, at hun velbegrundet vil kunne få børnene hjem.

 

– Det ville give hende en chance for at gå baglæns uden at tabe ansigt, siger han.

Mogensen tror ikke, at Mette Frederiksens bagland lægger planer om at vælte hende, men han er ikke i tvivl om, at deres utilfredshed kan skade hende politisk.

Godt for de borgerlige partier?

Ifølge Peter Mogensen anser de borgerlige partier regeringens stramme udlændingepolitik for “fup”.

– ”Der kan I bare se”, vil de sige, ”det var var bare for at få vælgere. Det var fup. Hvis du vil have en rigtig stram udlændingepoltik, skal du stemme på os herovre i den borgerlige blok”.

– Og det er Mette Frederiksens egentlige rædsel. At den her debat vil blive brugt imod hende til at fremstille hende som et bløddyr, siger han.

Et skridt for langt

Peter Mogensen mener, at den udlændingepolitik, som Mette Frederiksen og hendes regering har ført, er “gået langt ud over, hvad det socialdemokratiske hjerte kan bære”.

– Når politikken bliver en nådesløs jagt på stramninger for at konkurrere med højrefløjen, så kammer det over for baglandet.

– For det er ikke socialdemokratiets DNA. Partiets DNA er en humanistisk tilgang til folk. Alle er lige og skal behandles lige.

Han mener, at Mette Frederiksen er “gået et skridt for langt i sine stramninger på udlændingeområdet til baglandets smag”. Baglandet har nemlig ikke altid haft noget imod stramninger i udlændingepolitikken.

– Da Mette Frederiksen blev valgt som formand i 2015, havde partiet været delvist udenfor regeringsmagten i 15 år, Thorning-regeringen undtaget. Og det skyldtes udlændingepolitikken.

– I valget i 1998, da DF blev startet, mistede Socialdemokratiet rigtig mange stemmer til dem, og det har holdt de borgerlige regeringer ved magten.

Så da Mette Frederiksen kom til roret, var præmissen at føre en stram udlændingepolitik. Men det er dog alligevel blevet lidt for meget for baglandet.

– Et godt eksempel er regeringens melding om at sende syrere tilbage til Damaskus. Regeringen er jo ikke blevet presset til det her. Der er jo ikke nogen, der står og råber på at sende syrere tilbage. Det er noget regeringen driver helt selv.

– Det gør, at det bliver opfattet som unødvendig brutalitet for at bevare magten. Det opfatter baglandet som et kynisk magttræk, og den streg er regeringen gået over, afslutter han.

[adning id="17957"]

Fik du læst?