Eksperter: Coronahåndteringen fokuserer alt for meget på én ting

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Håndteringen af coronapandemien lider under et alt for ensidigt fokus på smittespredning, lyder det fra flere eksperter.
Af Nina Marie Waage, nina@indblik.net 
Flere eksperter mener, at der er et for ensidigt fokus på smittespredning og for lidt forståelse for blandt andet betydningen af trivsel og frihed i håndteringen af coronapandemien. 
Det siger Anne-Marie Gerdes, Michael Bang Petersen og Mia Amalie Holstein ud til Kristeligt Dagblad. 
Anne-Marie Gerdes er formand for Etisk Råd og overlæge på Klinisk Genetisk Afdeling på Rigshospitalet og professor i arvelige kræftsygdomme ved Københavns Universitet. 
Hun mener, at håndteringen af covid-19 bør handle lige så meget om viden inden for humaniora og samfundsvidenskab som om naturvidenskab og medicin.
– Det er ikke meget, Det Etiske Råd er blevet inddraget. Ingen etikere sidder med i den referencegruppe af universitetsfolk, der rådgiver regeringen om corona, forklarer hun og påpeger at Etisk Råd kun i få tilfælde er blevet spurgt til råds af myndighederne i forhold til coronaepidemien. 
Hun nævner, at det for eksempel ville være oplagt at inddrage en etiker i problemstillinger i diskussionen om tvang.
Michael Bang Petersen, der er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet og med i referencegruppen, påpeger også at der er en ”asymmetri i den måde, vi tænker epidemien på”. 
– Der er meget præcise forsøg på at forstå status på smitten, og hvordan den kan udvikle sig, men jeg oplever ikke samme grad af forsøg på at forudsige for eksempel de langsigtede konsekvenser for trivsel eller de større konsekvenser for samfundet med restriktionerne, siger han. 
Cand. mag. i filosofi, cheføkonom i erhvervsorganisationen SMVdanmark og medlem af Det Etiske Råd, Mia Amalie Holstein, har samme syn på håndteringen af coronaepidemien. Hun opfordrer til, at der nedsættes en selvstændig gruppe med fokus på humanistiske og samfundsfaglige aspekter ved corona-håndteringen. 
– Jeg så gerne en task-force, som sørgede for at holde balancen, så sundhed ikke har den eneste eller højeste vægtning, men at man ser på det hele menneske og liv, der skal balanceres gennem denne krise, siger hun til Kristeligt Dagblad. 
Indblik har tidligere skrevet en artikel om Liselotte Hjelm Kristensen, som er praktiserende læge og formand for Praktiserende Lægers Organisation i Herning. 
Hun mener, at politikerne og Sundhedsstyrelsen ser for meget på smittetallene og for lidt på følgerne af nedlukningen og mangel på social kontakt med andre. Særligt angst, depressive symptomer, søvnforstyrrelser og en ny form for stress som følge af coronanedlukningen, bekymrer hende. 
Indblik har også tidligere bragt et interview med formanden for intensivlægerne, Joachim Hoffmann-Petersen, og Jeppe Kristen Toft, direktør for Livslinien, om de psykiske og sociale konsekvenser af nedlukningen. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Fik du læst?