Eksperter om coronaberegninger: ”De er ubrugelige”

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]De beregninger, der ligger til grund for at lukke Danmark ned, er ”ubrugelige”, lyder det nu fra flere eksperter.
Af Simon Riedel, simon@indblik.net
Det siges, at det er bedre at ramme ved siden af, end slet ikke at ramme.
Sådan er det bare ikke for forudsigelserne om coronasmitte i Danmark, hvor modellerne konsekvent har skudt for højt, som man kan læse hos både B.T. og TV2.
De matematiske modeller, som Statens Serum Institut bruger for at forudsige coronavirussens udvikling i Danmark kaldes af eksperter både “ubrugelige” og “skæve” i B.T.
Jakob Kjellberg der er professor i sundhedsøkonomi ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd fortæller til TV 2, at modellerne ikke rammer særligt godt.
Det skyldes, at det er meget svært at forudse komplekse faktorer som menneskers adfærd.
I slutningen af februar fremlagde sundhedsminister Magnus Heunicke en skræmmende prognose: han mente, at der ville være 870 covid-19-indlæggelser medio april som følge af national genåbning. Siden da er smittetallene dog gået den anden vej og nu er der i skrivende stund kun 221 patienter indlagt.
Henrik Ullum, direktør for Statens Serum Institut (SSI), glæder sig dog over at der er færre patienter.
Han skrev på Twitter:
– Heldigvis har smitteudviklingen fulgt et af de mere gunstige scenarier vores modellører regnede på. Så lige nu har vi faktisk ikke kurs mod de 870 indlagte midt i april.
I B.T.’s artikel er der en fyldestgørende gennemgang af de mange forudsigelser, der ikke har holdt stik.
Et enkelt nedslag i de mange fejlskøn er:
Den 7. april 2020 skønnede Kåre Mølbak daværende chef for SSI, at der ville være op mod 735 personer indlagt med covid-19 en måneds tid senere. Imidlertid var der heldigvis kun 50 indlagte midt i maj. Altså under en tiendedel.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Se hvad vores læsere mener
Tema: Bøger til ferien
[adning id="17957"]

Fik du læst?