Eksperter om coronaberegninger: ”De er ubrugelige”

Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

[vc_row][vc_column][vc_column_text]De beregninger, der ligger til grund for at lukke Danmark ned, er ”ubrugelige”, lyder det nu fra flere eksperter.
Af Simon Riedel, simon@indblik.net
Det siges, at det er bedre at ramme ved siden af, end slet ikke at ramme.
Sådan er det bare ikke for forudsigelserne om coronasmitte i Danmark, hvor modellerne konsekvent har skudt for højt, som man kan læse hos både B.T. og TV2.
De matematiske modeller, som Statens Serum Institut bruger for at forudsige coronavirussens udvikling i Danmark kaldes af eksperter både “ubrugelige” og “skæve” i B.T.
Jakob Kjellberg der er professor i sundhedsøkonomi ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd fortæller til TV 2, at modellerne ikke rammer særligt godt.
Det skyldes, at det er meget svært at forudse komplekse faktorer som menneskers adfærd.
I slutningen af februar fremlagde sundhedsminister Magnus Heunicke en skræmmende prognose: han mente, at der ville være 870 covid-19-indlæggelser medio april som følge af national genåbning. Siden da er smittetallene dog gået den anden vej og nu er der i skrivende stund kun 221 patienter indlagt.
Henrik Ullum, direktør for Statens Serum Institut (SSI), glæder sig dog over at der er færre patienter.
Han skrev på Twitter:
– Heldigvis har smitteudviklingen fulgt et af de mere gunstige scenarier vores modellører regnede på. Så lige nu har vi faktisk ikke kurs mod de 870 indlagte midt i april.
I B.T.’s artikel er der en fyldestgørende gennemgang af de mange forudsigelser, der ikke har holdt stik.
Et enkelt nedslag i de mange fejlskøn er:
Den 7. april 2020 skønnede Kåre Mølbak daværende chef for SSI, at der ville være op mod 735 personer indlagt med covid-19 en måneds tid senere. Imidlertid var der heldigvis kun 50 indlagte midt i maj. Altså under en tiendedel.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Subscribe

* indicates required

.

Vi opbevare din data sikkert, og du kan til hver en tid melde nyhedsbrevet fra igen

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.