Enhedslisten: Danmark skal have en statsbank

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

En statsbank er “simpelthen sund fornuft”, lyder det fra partiet.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Den socialdemokratiske regering lægger med sit nylige reformudspil “Danmark kan mere I” op til at etablere en statslig investeringsbank. 

Denne skal skabes ved at fusionere de statslige investeringsfonde Vækstfonden, EKF Danmarks Eksportkredit og Danmarks Grønne Investeringsfond, og vil i givet fald være af en anseelig størrelse på niveau med Sydbank.

Idéen fra regeringens side er, at den statslige investeringsbank skal investere i danske iværksættervirksomheder for at holde dem på dansk jord.

Enhedslisten: Borgerne skal have en statsbank

Men en statslig erhvervsbank er slet ikke nok, lyder det fra en trio af Enhedslisten-medlemmer i et debatindlæg i Jyllands-Posten.

Der skal også etableres en almindelig statsbank til brug for danske borgere, lyder det i indlægget, der er forfattet af Enhedslistens finansordfører Rune Lund og Per Bregengaard og Poya Pakzad, der er hhv. medlem af Politisk Økonomisk Udvalg og politisk-økonomisk rådgiver og folketingskandidat for partiet.

Enhedslisten-trioen argumenterer i sit indlæg for, at de private banker er gennemsyret af dårlig moral og skandalesager, og at der derfor er brug for et statsligt ejet og drevet alternativ. En statsbank er “simpelthen sund fornuft”, lyder det.

– Danmark fortjener et billigt og simpelt offentligt bankalternativ, og det vil Enhedslisten arbejde målrettet for at gøre til virkelighed. Vi tror på, at flertallet vil tilslutte sig idéen, hvis de får syn for mulighederne og fordelene ved en sådan ordning. Forslaget om den nye superfond (regeringens idé til en statslig investeringsbank, red.) er et håndfast vidnesbyrd om, at det er muligt, hvis der er politisk vilje til det, skriver Rune Lund, Per Bregengaard og Poya Pakzad.

Ekspert har tidligere skudt idéen ned

I Danmark driver staten ingen banker, men i andre lande findes der fuldt eller delvist statsejede banker.

Det gælder f.eks. i lande som Argentina og Brasilien, men også i europæiske lande som Frankrig, Tyskland og Grækenland.

Staten har dog også kortvarigt drevet bankvirksomhed herhjemme i regi af den nu hedengange Girobank.

Enhedslisten har flere gange tidligere foreslået en statsbank. Men da debatten sidst kørte tilbage i 2018, blev idéen skudt ned af seniorrådgiver Lars Krull ved Aalborg Universitet.

Han udtalte dengang til Ritzau, at en stat ikke kan drive en bank lige så effektivt eller billigt som det private, og tilføjede, at man i f.eks. Tyskland privatiserer statsbankerne.

– Og noget tyder på, at statsbanker ikke er supereffektive. I Tyskland er man ved at privatisere sine statsbanker, lød det fra Lars Krull.

Tilbage i 2013 foreslog Enhedslisten ligeledes en statsbank, men dengang mødte forslaget modstand fra Socialistisk Folkeparti, kunne TV 2 berette.

[adning id="17957"]

Fik du læst?