Epidemiloven vækker mindelser om Socialdemokratiets mørke fortid

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Engang tvangsinternerede den socialdemokratiske minister K. K. Steincke “mentalt defekte” kvinder på Sprogø. Med den nye epidemilov har vi banet vej for, at det kan ske igen, skriver Christian Strarup i dette debatindlæg.
Af Christian Strarup, MBA
Forleden genså jeg filmen ”Afdeling Q – Journal 64” baseret på Jussi Adler Olsens bog af samme navn, og i lyset af den heftige debat om epidemiloven, den omfattende brug af forskellige former for tvang og den omfattende knægtelse af individets rettigheder, fik jeg en mistanke om, socialdemokraten K. K. Steincke har været inspirator for Mette Frederiksen og Magnus Heunicke i udarbejdelsen af den nye lov.
Et hurtigt opslag på socialdemokratiets sundhedspolitik viser at Steincke – til trods for de rabiate tanker han havde om raceforædling – stadig er en inspirator. Men måske på langt flere områder end blot den frie og lige adgang til sundhedsvæsenet. 
For sammenligner man K. K. Steinckes raceforædling og tanker omkring tvang, indkvartering og sindelagskontrol med den netop foreslåede epidemilov, er der ufatteligt mange lighedspunkter. 
Forslaget til en ny epidemilov spænder over 12 forskellige former for tvang, og for at det ikke skal være løgn, har Magnus Heunicke sendt et ændringsforslag til sit eget lovforslag, hvor ankemuligheder enten fjernes eller begrænses ret så kraftigt. Med andre ord, så vil individets frihed blive meget begrænset og vores grundlovssikrede rettigheder sat ud af kraft, hvis sundhedsministeren ønsker det. 
Den nye epidemilov rummer begrebet ”samfundskritisk sygdom” uden yderligere definition. Jvf. lovforslaget er det alene sundhedsministeren som afgør, hvad en ”samfundskritisk sygdom” er. 
Når man samtidig kigger på lovforslaget, som spænder over 12 forskellige former for tvang, så bliver jeg oprigtigt nervøs. For der er lagt op smagsdommeri uden fagligt belæg fra sundhedsministeren – og vi har jo allerede erfaret, hvordan de sundhedsfaglige myndigheder bliver smidt under bussen eller hevet frem som eksperter, afhængig af, hvad der passer ind i den politiske agenda. 
Vi skal ikke langt tilbage i historien for at finde eksempler på, at eksempelvis homoseksualitet blev betragtet som en sygdom. Og hvis vi antager at den vildfarelse indfinder sig i Sundhedsministeriet igen, vil man kunne internere, tvangsisolere og tvangsundersøge homoseksuelle. 
Mange vil sikkert tænke, at det vil jo være helt absurd at tænke sig, at en dansk sundhedsminister ville tvangsinternere homoseksuelle. Men den nye epidemilov åbner en ladeport af muligheder for at gøre det. Og dermed vil en vedtagelse åbne op for et politisk misbrug, som går ud over borgernes frihedsrettigheder. 
Eksemplet med homoseksualitet er helt på linje med K. K. Steinckes tanker om raceforædling, hvor hans politik førte til, at raske kvinder blev interneret på Sprogø og tvangssteriliseret, hvis de var ”moralsk defekte”. 
I epidemiloven er beskrevet at man kan straffes for at nægte at oplyse, hvem man har været sammen med. Dvs. forsamlingsfriheden bliver stækket ved, at man på opfordring fra myndighederne skal oplyse, hvem man har forsamlet sig med. 
Med det in mente, er her et scenarie som du – kære læser – måske vil tænke er langt ude, men som ikke desto mindre vil det være muligt med den foreslåede epidemilov i hånden: 
En fremtidig sundhedsminister beslutter egenhændigt, at socialisme skal betragtes som en samfundskritisk sygdom. Derfor skal alle socialister interneres og tvangsundersøges. Foreninger som har et socialistisk fundament skal tvangslukkes og alle registrerede socialister skal tvangsbehandles. De ”indfangne” socialister skal oplyse, hvem de har været sammen med og hvornår, ellers kan de straffes. 
Præmissen for eksemplet er, at man har en sundhedsminister som får ideer i tråd med K. K. Steinckes raceforædling, og så klarer epidemiloven resten. Og det er virkelig skræmmende.

Dette indlæg til Indblik.net er skrevet af en ekstern skribent og repræsenterer dennes egne holdninger. Har du selv noget på hjerte? Send os et debatindlæg her.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Se hvad vores læsere mener
Tema: Bøger til ferien
[adning id="17957"]

Fik du læst?