Er du fritaget? Denne nye app vil give dig svaret

Foto: Tom Little/AFP/Ritzau Scanpix

”Regeringen har været god til at melde ud, hvad du ikke må, men de har været knap så gode til at melde ud med vores rettigheder”, lyder det fra initiativtageren til appen.

Af Jeppe Caspersen, jeppe@indblik.dk

Organisationen Frihedsbevægelsens Fællesråd har i samarbejde med influenceren og sangeren Saszeline Dreyer lavet en app, der vil hjælpe danskerne med dokumentere, om de er fritaget for covid-19-test, mundbind, visir og coronapas.

– Det er rigtig, rigtig svært at finde rundt i alle de her mange bekendtgørelser, så derfor har vi gjort det nemt for dig.

– Vi har sat os sammen med et team af jurister og advokater og lavet et overblik, så det er nemt for dig at finde ud af, hvornår er du faktisk lovligt fritaget, sådan fortæller Malue Montclairre fra Frihedsbevægelsens Frihedsråd om appen i en video på Facebook.

Malue Montclairre udtaler til Indblik, at de med appen vil sørge for at danskerne let kan få et forståeligt overblik over hvornår de er fritaget, og hvilke regler der er gældende.

Hun mener, at diverse bekendtgørelser om krav og evt. fritagelse nærmest er gemt væk, og at der helt generelt ikke blive gjort nok, for at informere om disse ting.

– Det er ret ekstremt, det vi oplever med de her bekendtgørelser. Folk er ikke klar over, hvad bekendtgørelserne siger, siger hun og fortsætter:

– Vi har en, der sidder hver morgen, og tjekker de her bekendtgørelser, og retter dem i appen, fordi de hele tiden bliver ændret.

Malue mener også, at der er mange mennesker, der eksempelvis går rundt med mundbind, visir osv. som har dårligt af det.

Men mange af dem ved ikke, at de er fritaget, siger hun. Det er særligt folk som dem, de prøver at hjælpe med appen.

Appen er dog ikke en reel app, men derimod en webapp. Og det er der en særlig grund til, fortæller Malue.

Hun fortæller, at de fik appen godkendt af Apple den 23. april, men da et enkelt link gik i stykker på appen, kunne den ikke godkendes alligevel.

Fejlen blev herefter rettet, og appen blev endnu engang sendt ind til Apple den 25. april.

– Og så var der stille, siger hun.

De hørte intet fra Apple, så den 29. april trak de endnu en gang appen tilbage. Frihedsbevægelsens Fællesråd søgte for tredje gang om at få appen på Apples App Store, men de har på nuværende tidspunkt stadig intet svar fået.

”Jeg er fritaget”

Når man klikker sig ind på appen, er det beskrevet, at den er udviklet til folk, som ønsker at kende til reglerne for fritagelse af mundbind, visir, test og coronapas, og at den på samme tid er en nem løsning, hvis man vil kunne dokumentere sin fritagelse.

– Appen er praktisk at bruge i din hverdag, og følger altid gældende bekendtgørelser så du kan være tryg i at vide, at du altid er opdateret.

– Appen er gratis og du har fri og ubegrænset adgang til alle funktionerne, står der på appens hjemmeside.

Scroller man længere ned på appen vil man se tre knapper, som kan fortælle om dine rettigheder og fritagelsesmuligheder, som Frihedsbevægelsens Fællesråd tolker dem.

Sundhedsstyrelsen henviser til vejledninger på myndighedernes egne hjemmesider

Adspurgt om de har en kommentar til Frihedsbevægelsens Fælledsråds app, henviser Sundhedsstyrelsen til de vejledninger, som kan findes på myndighedernes egne hjemmesider

Af Sundhedsstyrelsens hjemmeside fremgår det således, at der ikke skal forelægges dokumentation, f.eks. en lægeerklæring, som bevis på fritagelse, og at “tvivlen bør altid komme den enkelte til gode”.

Styrelsen skriver endvidere, at man bl.a. er fritaget, hvis man ved brug af mundbind oplever “vejrtrækningsbesvær eller kvælningsfornemmelser” og at “personer med fx nedsat syns- eller høreevne, udviklingshæmning, lammelser, hjerneskade, demens eller andet” også er fritagede.

Læs den fulde vejledning ift. fritagelse for mundbind her.

Vedrørende fritagelse for coronapas henviser Sundhedsstyrelsen til Sundhedsministeriets hjemmeside, der igen henviser til den fælles myndighedshjemmeside coronasmitte.dk. Her fremgår der dog ikke noget konkret om fritagelse for coronapas.

Læs vejledningen ift. coronapas her.

Ift. fritagelse for test henviser Sundhedsstyrelsen til coronasmitte.dk, hvoraf der dog heller ikke fremgår noget konkret om fritagelse.

Læs vejledningen ift. coronatest her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?