Et godt stykke fra kernevelfærden

Fire kommuner beklager sig over pengemangel. Samtidig kan de samme kommuner godt finde penge til verdensmål, messer og trævenner. Disse kommuner har via Danske Kommuner klaget frem mod økonomiforhandlingernes start og advaret om massive besparelser, medmindre de fik flere penge.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Et godt stykke fra kernevelfærden

Fire kommuner beklager sig over pengemangel. Samtidig kan de samme kommuner godt finde penge til verdensmål, messer og trævenner.
Af Signe Dahl, signe@indblik.net
Fire kommuner har via Danske Kommuner klaget frem mod økonomiforhandlingernes start og advaret om massive besparelser, medmindre de fik flere penge. Der er dog dokumentation for, at de samme kommuner for nylig har givet penge ud til en række formål, der ikke helt forekommer som kernevelfærd.
De 17 basketmål
I Haderslev Kommune skal politikerne finde 60 millioner kroner, hvis kassebeholdningen skal undgå at gå i minus, fremgår det af Danske Kommuner. Mandag i denne uge udsendte Haderslev Kommune en pressemeddelelse, hvor kommunalpolitikere giver en gave til 7. klasserne på Gram Skole: en basketballbane med verdensmål trykt på pladen til kurven.
Gaven er tak for, at eleverne deltog på Folkemødet på Bornholm, hvor de fik en såkaldt forandringspris af daværende finansminister Kristian Jensen.
Fest for outdoorfolket
Faaborg-Midtfyn Kommune er en anden kommune, der ikke kan få økonomien til at hænge sammen. Borgmester Hans Stavnsager (S) har tidligere fortalt Danske Kommuner, at kommunen i bedste fald kan nøjes med at barbere 30 millioner kroner af budgettet.
I Faaborg-Midtfyn Kommune bruger man samtidig penge til at fremme sine grønne ambitioner som en ”frodig, grøn og blomstrende oase, der kan blive et yndet udflugtsmål for byens borgere”. Således sætter man på rådhuset ressourcer af til at opfordre folk til at blive ”trævenner” og sponsere træer til den nye lege- og aktivitetsplads, der forventes indviet i oktober.
Faaborg-Midtfyn Kommune har også for nylig brugt ressourcerne på en samarbejdsaftale med arrangørerne af Danmarks største jagt-, fiskeri- og outdoormesse på Brahetrolleborg Gods, som blev afholdt for første gang i august og derefter skal afholdes hvert andet år.
Her har borgmester Hans Stavnsager og hans økonomiudvalg bidraget til festlighederne med 275.000 kr. fra Faaborg-Midtfyn Kommunes eksterne udviklingspulje.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”2075″ img_size=”600×375″ add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”22px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Stevns for en bedre verden
Stevns Kommune er den tredje kommune, der via Danske Kommuner advarer om, at de er ved at slå hul i bunden af kassen. Et underskud på 35 millioner kroner må ses i øjnene, hvis det nuværende serviceniveau fastholdes.
Men der var penge til at holde et borgermøde i april om FN’s og Stevns’ verdensmål, hvor Mogens Lykketoft blev inviteret.
Kommunalbestyrelsen har i foråret besluttet at oprette et såkaldt § 17 stk. 4-udvalg, som har sat FN’s verdensmål på dagsordenen. Udvalget skal ”skabe opmærksomhed om Stevns i forhold til bosætning, samt give os viden om fremtidens boformer og nye, bæredygtige løsninger,” hedder det i den kommunale pressemeddelelse.
Hovedstadens handicappede må undvære
Københavns Kommune er en fjerde kommune, der melder om risiko for hul i kommunekassen. Alene på socialområdet skal der ifølge Danske Kommuner spares 84 millioner kroner, hvilket vil betyde forringelser af serviceniveauet for kommunens handicappede.
Hovedstaden er jævnligt i de store mediehuses søgelys for at bruge borgernes penge til projekter, som ligger langt fra kerneområderne. Det klassiske eksempel er den lysende bænk til en million, men der foreligger også flere aktuelle eksempler. Senest har Indblik.net således dækket Borgerrepræsentationens fallerede forsøg på at indføre en restaurant på hovedstadens rådhus.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?