“Et tillidsbrud”: Ordførere raser efter ny skandale i Forsvaret – og endnu engang peger pilen på Trine Bramsen

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

På et møde i forsvarsforligskredsen i sidste uge nævnte forsvarschefen kort forsvarets økonomiske status – og den var ikke god.

Af Philip Friis, philip@indblik.dk 

I flere år har forsvarsforligskredsen efterspurgt en status over Forsvarets økonomi, men uden held.

Dog har en kort bemærkning fra forsvarschefen nu igen optændt debatten omkring Forsvarets økonomi, skriver Altinget.

Det skete under et møde i forsvarsforligskredsen, hvor forsvarschefen kort nævnte, at Forsvarets økonomi er under pres.

Venstre har som en del af forsvarsforligskredsen været nogle af dem, der har afventet en status for økonomien i mere end to år.

Men på trods af endelig at få en status, så er der ikke kommet mere ro på – tværtimod.

Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen mener blandt andet, at det er en stor skandale, at de har måtte vente så længe på en status over økonomien, og uddyber:

– Det er en stor skandale vi ser ind. De har jo hemmeligholdt de her ting, der handler om økonomi og økonomistyring for forligskredsen. (…) Det, der er galt, er, at man ikke fortæller det åbent til at starte med. Men at det skal trækkes ud af forsvarschefen. Det er selvfølgelig et tillidsbrud.

Netop det faktum, at forsvarsforligskredsen har måtte få beskeden om den pressede økonomi i Forsvaret presset ud af forsvarschefen fremfor forsvarsminister Trine Bramsen (S), giver anledning til at kigge op ad, når det gælder ansvaret, mener finansordføreren.

Det var dog ikke udelukkende økonomien, som forsvarschefen kort vendte under mødet.

Han orienterede nemlig derudover forsvarsforligskredsen om, at han er nødt til at udskyde fem initiativer fra det sidste forlig, der blev indgået i starten af 2018.

Venstre har derfor sammen med Konservative krævet, at de på næste møde i december får en grundig gennemgang af, hvordan Forsvarets økonomi ser ud. 

Den nyeste skandale i Forsvaret er blot endnu én i rækken for forsvarsminister Trine Bramsen (S), som blandt andet også har fået heftig kritik for hendes håndtering af konflikten i Afghanistan.

Derudover benyttede hun sig også af et af Marinehjemmeværnets fartøjer under et besøg på Ærø tilbage i slutningen af august i år, hvilket ifølge en professor betød, at ministeren brød loven. 

I et skriftligt svar til Altinget undgår Trine Bramsen at kommentere på kritikken af, at Forsvarets økonomiske forhold er blevet hemmeligholdt. I stedet opfordrer hun til politisk samarbejde på tværs af partiskel.

[adning id="17957"]

Fik du læst?