EU forbereder sanktioner mod Ungarn og Polen

Ministerrådet og Europa-Parlamentet er enige om, at man skal kunne mindske EU-tilskud til lande, som ikke lever op til de demokratiske spilleregler. Det handler især om to lande.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

EU forbereder sanktioner mod Ungarn og Polen

Ministerrådet og Europa-Parlamentet er enige om, at man skal kunne mindske EU-tilskud til lande, som ikke lever op til de demokratiske spilleregler. Det handler især om to lande.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
EU’s to demokratiske organer, Europa-Parlamentet og Ministerrådet, er blevet enige om, at det skal have økonomiske konsekvenser, hvis et medlemsland ikke overholder de demokratiske spilleregler som f.eks. pressens og domstolenes uafhængighed. Det er ingen hemmelighed, at lovgiverne især tænker på to lande, nemlig Ungarn og Polen, hvor de valgte regeringer bruger deres flertal til at begrænse oppositionens mulighed for at agere.
I denne uge indgik parterne en foreløbig aftale, som knytter udbetalingen af EU’s tilskud sammen med retssikkerheden i de enkelte lande. Aftalen er omtalt af nyhedsmediet Euractiv.com, som også er kommet i besiddelse af den foreslåede aftaletekst.
Nogle af de forhold, som kan medføre, at EU-betalingerne tilbageholdes, er, som der står i dokumentet, at det pågældende land:

  • bringer domstolenes uafhængighed i fare
  • Ikke forhindrer, korrigerer eller straffer (’sanction’) vilkårlige og ulovlige afgørelser fra offentlige myndigheder
  • Begrænser adgangen til og effekten af juridiske tiltag (’remedies’)
  • Undlader at gennemføre domstolsafgørelser, eller
  • Begrænser effektiv efterforskning, tiltale, og afstraffelse af lovbrud.

Derudover skal det spille ind, hvordan et givet land bliver beskrevet i EU-Kommissionens årlige rapport om retstilstanden i de enkelte EU-lande.
Aftalen skal i den nærmeste fremtid viderebehandles i diverse fora, inden den træder i kraft, og der ventes naturligvis at blive betydelig modstand fra Polen og Ungarn.
I øjeblikket er en proces i gang, hvor de nationale parlamenter i alle EU-lande skal godkende, at fællesskabet låner 750 mia. euro til at finansiere den coronahjælpepakke, der især er sendt til de sydeuropæiske lande. Både Polen og Ungarn har truet med ikke at stemme lånet igennem, hvis de nye ”demokrati-regler” får en udformning, de ikke kan acceptere.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3996 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=” 7408 “][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”8925”][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?