EU-kommissionsformand afsløret i at slette SMS’er om gigantisk vaccineaftale med Pfizer: “Den her sag gør mig rasende … Det er ulovligt”

Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Centrale SMS’er mellem EU’s kommissionsformand og Pfizers topchef er blevet slettet – kort efter, at EU indgik en aftale om at købe 1,8 milliarder Pfizer-vacciner. 

Af Philip Friis, philip@indblik.dk 

Formanden for Europa-Kommissionen Ursula Von Der Leyen mangler at forklare sig, efter en alvorlig sag om slettede SMS’er har set dagens lys.

Sagen omhandler blandt andet EU’s corona-håndtering samt dets enorme vaccineaftaler og dertil også mulig systematisk sletning af SMS’er, skriver det nystiftede techmedie Radar.

Helt præcist er det SMS-kommunikationen mellem Von Der Leyen og Pfizers topchef Albert Bourla, som sagen drejer sig om.

Kommissionsformanden beskyldes nemlig for systematisk at slette SMS-kommunikationen mellem hende og Pfizer-topchefen.

Sagen er især en alvorlig sag, da The New York Times tilbage i april fremlagde, hvordan EU havde formået at stable en vaccineaftale på plads netop på baggrund af SMS’er og opkald mellem de to.

Og tidspunktet for afsendelsen af de nu slettede SMS’er er endvidere netop i foråret 2021, hvilket i forlængelse heraf er omkring samtidig med, at EU indgik vaccineaftalen med Pfizer.

EU’s vaccineaftale med Pfizer endte med at være på hele 1,8 milliarder vacciner, og da aftalen blev indgået, understregede Pfizer-topchefen, at det især var ”personligt diplomati” fra kommissionsformandens side af, der ”spillede en stor rolle i at sikre handlen”, uddyber Radar.

I Europa-Parlamentet efterspørger visse politikere derfor svar, og her er det blandt andet hollandske Sophia in ’t Veld, der til Radar udtaler:

– Den her sag gør mig rasende. Kommissionen sletter helt systematisk beskeder. Det er ulovligt.

Veld er selv medlem af den liberale gruppe Forny Europa i Europa-Parlamentet, som også de danske partier Venstre og Radikale Venstre er med i.

Netop herhjemme i Danmark er man også blevet bekendt med sletning af SMS’er.

Her er det ligeledes den øverste leder, nemlig statsminister Mette Frederiksen, der er centrum for sletningen af SMS’er.

Genskabelsen af de slettede SMS’er er i Danmarks tilfælde stadig ikke helt et overstået kapitel, da mulige genskabelser fortsat undersøges.

Men i EU-regi har kommissionen gang på gang understreget, den ikke mener SMS’er er omfattet af offentlighedens krav om gennemsigtighed.

[adning id="17957"]

Fik du læst?