EU-toppen vil have at store fremtidige beslutninger…

EU-toppen vil have at store fremtidige beslutninger kan foregå uden at alle lande behøver at være enige.

I en tale åbner Europa-Kommissionens formand op for at ændre EU-traktaterne, hvilket kan vise sig at få stor betydning for forsvarssamarbejdet i EU.

Af Philip Friis

Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, mener, at EU-landene skal kunne arbejde hurtigere i fremtiden, når det gælder store beslutninger.

Derfor åbner hun nu op for sammen med store dele af EU-toppen at ændre i EU-traktaterne.

Von der Leyen mener nemlig, at en ændring i EU-traktaterne er en nødvendighed, fordi at beslutningsprocessen i forbindelse med store beslutninger lige nu ifølge hende er for langsommelig, skriver dr.dk.

13 lande er imod – heriblandt Danmark.

Men forslaget er blevet mødt med stor modstand fra i alt 13 EU-lande samt heriblandt Danmark.

Modstanden mod forslaget kommer blandt andet på baggrund af, at det kan vise sig at få stor betydning for forsvarssamarbejdet i EU.

Som det forholder sig på nuværende tidspunkt, skal alle EU-landene være enige, når store beslutninger om blandt andet forsvarspolitikken i EU skal træffes.

Men med von der Leyens forslag laves dette om, så et enkelt lands modstand ikke kan stå i vejen for ændringer, da kommissionsformanden udtaler, at den nuværende konstellation ikke giver mening i alle tilfælde.

Gennemføres disse ændringer vil dette så medføre til, at EU-landene hver især giver afkald på en andel suverænitet, og det er hertil, at Danmark sammen med de resterende 12 lande skriver i et åbent brev:

– Vi har allerede et Europa, der virker. Vi har ikke brug for at haste ind i institutionelle reformer for at kunne levere resultater.

EU’s top støtter forslaget

Formanden for Europa-Parlamentet, Roberta Metsola, er helt enig i von der Leyens forslag, og uddyber, at hun ligeledes mener, at EU mangler store forandringer på forsvars- og sikkerhedsområdet.

Den EU-støttende franske præsident Emmanuel Macron blev for nyligt genvalgt med løftet om mere EU, og han støtter derfor ikke mærkeligt også op om forslaget.

Macron mener nemlig, at de beslutninger, som EU har truffet under coronakrisen samt i forbindelse med den nylige krig i Ukraine, skal kunne træffes endnu hurtigere i fremtiden.

Fik du læst?