EU vil forbyde russiske statsmedier

Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Ritzau Scanpix

“Vi er i gang med at udvikle værktøjer, der udelukker deres giftige og skadelige misinformation om Europa”, lyder det fra EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk

Hun varslede søndag et hidtil uset tiltag: Nemlig et forbud mod de to russiske statsejede medier Russia Today – forkortet som RT – og Sputnik. 

Ifølge hende har den russiske invasion af Ukraine nødvendiggjort et forbud mod de to medier, der de facto fungerer som propagandaorganer for den russiske præsident Vladimir Putins styre.

– Russia Today og Sputnik, lige såvel som deres datteselskaber, vil ikke længere være i stand til at sprede deres løgne, der retfærdiggør Putins krig, og som sår splittelse i vores union. Så vi er i gang med at udvikle værktøjer, der udelukker deres giftige og skadelige misinformation om Europa, lød det søndag fra Ursula von der Leyen ifølge den britiske avis The Guardian.

Kommissionsformanden uddyber dog ikke, hvordan et sådant forbud mod de to medier skal udformes i praksis.

Allerede nu har de sociale medier Facebook og TikTok dog lukket ned for Sputnik og Russia Today som følge af meldingen fra von der Leyen, oplyser Fagbladet Journalisten.

Forbuddet mod de to medier er unægteligt et opsigtsvækkende skridt i Europa, hvor man ellers værner om pressefriheden.

Det møder derfor også kritik fra bl.a. ytringsfrihedsforkæmperen Jacob Mchangama, der er direktør i den juridiske tænketank Justitia.

Han advarer i en række tweets imod de negative konsekvenser af et sådant forbud.

Også Dagbladet Information kritiserer i en leder tirsdag Ursula von der Leyens ønske om at forbyde de russiske statsmedier.

– Demokratier må nødvendigvis tåle medier, der er urimelige, grimme og genstridige. Også når de er statsejede og talerør for et krigsførende land, skriver avisens lederskribent Bo Elkjær.

[adning id="17957"]

Fik du læst?