EU vil stoppe Østrigs offensiv mod glyphosat

De østrigske ambitioner om at stoppe det effektive ukrudtsmiddel glyphosat har fået et skud for boven af EU-Kommissionen.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

EU vil stoppe Østrigs offensiv mod glyphosat

De østrigske ambitioner om at stoppe det effektive ukrudtsmiddel glyphosat har fået et skud for boven af EU-Kommissionen, der ikke vil acceptere østrigsk enegang.
Det var ellers planen, at glyphosat skulle være en saga blot på Østrigs marker fra 2020. Men Effektivt Landbrug og Agrarheute skriver, at EU-Kommissionen fortsat ikke vil acceptere dette.
Glyphosat, der også er kendt som virkestoffet i midlet solgt som Roundup, er lovligt i hele EU, efter et marginalt flertal af landene i 2018 forlængede muligheden for fem yderligere år.
Siden er der ikke kommet nye videnskabelige undersøgelser eller særlige østrigske forhold, der kan forsvare en enegang uden om EU-systemet, vurderer EU-Kommissionen. De fælles regler var da også med i begrundelsen, da regeringen og Folketinget sidste år afviste et borgerforslag om at begrænse brugen af glyphosat i Danmark:
”Det er Miljø- og Fødevareministeriets vurdering, at et forbud mod brug af sprøjtemidler på særlige arealer vil skulle begrundes fagligt og juridisk i forhold til de muligheder, der følger af EU’s regulering på området, f.eks. hensyn til belastning af grundvand og overfladevand. Det er samtidig Miljø- og Fødevareministeriets vurdering, at det ikke vil være muligt inden for EU-reglerne at lave et forbud mod brug af sprøjtemidler på alle overflader på offentlige og private arealer,” sagde miljøminister Lea Wermelin (S) dengang.
Nabolandet Tjekkiet har særligt gjort sig gældende med at gøre indsigelse mod Østrig, hvor konservativ kansler Sebastian Kurz har dannet regering med det grønne parti. Flere lande kan nå at gøre indsigelse, inden fristen udløber i november. Hvis ingen af parterne giver sig, bliver det en sag for EU-Domstolen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4102″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4652″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”8733″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?