EU's nye problem: Landene i Øst affolkes

Siden Bulgarien blev medlem af EU i 2007, har landet mistet 21% af sin befolkning – og samme tendens har ramt det nyeste EU-land, Kroatien, som ventes at miste 17% af sin befolkning i perioden frem mod 2050.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

EU’s nye problem: Landene i Øst affolkes

Siden Bulgarien blev medlem af EU i 2007, har landet mistet 21% af sin befolkning – og samme tendens har ramt det nyeste EU-land, Kroatien, som ventes at miste 17% af sin befolkning i perioden frem mod 2050.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Ikke alene indvandring, men også problemet med affolkning skal på EU’s dagsorden de kommende måneder. Det sker efter ønske fra Kroatien, som her pr. 1. januar 2020 overtog formandskabet i EU, og inkluderede affolkning i sit formandskabsprogram.
Formandskabet i EU går på skift mellem alle 27 lande og varer et halvt år ad gangen. Det enkelte formandskabs privilegium er at kunne sætte fokus på nogle af de problemer, som landet især er optaget af.
Det er den nye direktør for Tænketanken Europa, Lykke Friis, som i en klumme på tænketankens hjemmeside gør opmærksom på det problem, affolkning faktisk udgør i en del af de øst- og centraleuropæiske lande.
Bulgarien må konstatere, at landet, siden det blev medlem af EU i 2007, har mistet 21% af sin befolkning – hver femte indbygger. EU’s nyeste medlemsland, Kroatien, regner med at miste 17% af sin befolkning fra nu af og til 2050.
Årsagen ligger dels i lave fødselstal, dels i den kendsgerning, at mange unge udvandrer til det gamle Vesteuropa, især til Tyskland, hvor der er arbejde og væsentlig højere lønninger og lægehjælp til deres børn.
”Der er i flere af de central- og østeuropæiske lande en reel frygt for, at den skrumpende befolkning udløser en situation, hvor nationen langsomt, men sikkert, forsvinder,” skriver Lykke Friis.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”4790″ img_size=”750×470″ add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”23px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Mange af de truede lande er i fuld sving med egne initiativer. Ungarns statsminister, Viktor Orban, brugte således sin nytårstale til at annoncere, at staten har opkøbt stort set alle private fertilitetsklinikker.
Det kroatiske EU-formandskab mener, at EU-landene også må gøre noget i fællesskab og udnytte den kendsgerning, at EU-Kommissionen for første gang har et medlem, som har demografi som en del af sit arbejdsområde. Derfor bør der kunne tages initiativer, som går på tværs af landegrænserne i fællesskabet.
Lykke Friis peger dog på, at ønsket om at anvende EU’s budget til at hindre affolkning i visse medlemslande kan vanskeliggøre de i forvejen komplicerede budgetforhandlinger. En række lande, herunder Danmark, arbejder for, at budgettet ikke må stige – snarere tværtimod.
”Nu udfordres disse forhandlinger yderligere af, at Europas skrumpende lande råber vagt i gevær,” slutter tænketanken Europas direktør.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3647″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3305″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2789″][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?