EU’s udenrigschef: Vi har intet andet valg end at samarbejde med Taliban

Foto: Casa de América

EU’s udenrigschef, Josep Borrell, finder det nødvendigt for EU at samarbejde med den islamiske terrorgruppe Taliban, hvis unionen fortsat ønsker at have politisk indflydelse i Afghanistan. 

Af Benjamin Vejsager, benjamin@indblik.dk 

Det fortæller han til nyhedsbureauet Reuters.

Et samarbejde kan dog ikke købes for enhver pris. EU har fremsat en række krav som bl.a. bevarelse af kvinders rettigheder, som er afgørende for et samarbejde mellem Taliban og EU.

– Vi overvejer en EU-repræsentation i Kabul organiseret af udenrigstjenesten. Faktisk er vores delegation i Kabul aldrig lukket ned, lyder det fra Borrell, der efterfølgende fortæller medlemslandene, at deres ambassader i Afghanistan ikke vil blive åbnet igen. 

Endvidere får han også understreget, at samarbejdet ikke betyder, at EU anerkender Talibans nye regering. 

Taliban udtaler sig

I sidste uge præsenterede Taliban sin nye regering, der skal lede landet. Regeringen består af 33 mænd.

Tirsdag kunne man for første gang høre lyd fra Talibans udenrigsminister, Molavi Amir Khan Muttaqi. 

Det skriver TV 2

Han fortalte, at andre lande skal blande sig udenom, hvad der foregår inden for Afghanistans grænser, og at landet fremover ikke kommer til at blive et opholdssted for terrorister. 

– Vi ønsker et positivt forhold til verdenssamfundet. Vi ønsker et bilateralt forhold, et godt forhold. Vi beder jer om ikke at presse Afghanistan. En politik baseret på pres har slået fejl de seneste 20 år, og vil ikke virke i fremtiden, lød det fra Molavi Amir Khan Muttaqi.

[adning id="17957"]

Fik du læst?