Få overblikket: Så mange tætte allierede har forladt Mette Frederiksen

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Så godt som alle Mette Frederiksens tætte allierede har forladt hende under hendes tid som statsminister. Få overblikket her.

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk

Der har været travlhed ved svingdørene i den socialdemokratiske inderkreds under statsminister Mette Frederiksens (S) tid på ministerposten.

En overraskende stor andel af Mette Frederiksens allernærmeste og fortrolige har nemlig sagt deres job op, efter hun kom til magten.

Der er tale om socialdemokratisk ansatte, som i mange år har været tæt allierede med statsministeren, og som har spillet en central rolle i at få hende til magten op til valget i år 2019.

Det seneste eksempel er Sara Vad Sørensen, som netop er afgået efter at have arbejdet for Mette Frederiksen i hele otte år. 

Først som ministersekretær i Beskæftigelsesministeriet, siden som souschef for Socialdemokratiets politiske afdeling og senest som særlig rådgiver i Statsministeriet.

Hun er dog langt fra den eneste af statsministerens tætte allierede, som er fratrådt under hendes ministertid.

Nu er der kun én enkelt medarbejder tilbage, som har spillet en central rolle i at få Mette Frederiksen til magten. Nemlig statsministerens nuværende stabschef Martin Justesen.

Resten af de tætte allierede har alle sagt deres stillinger op. Få overblikket over hvem der er tale om, hvornår de er afgået og hvilken rolle de har spillet, i listen herunder.i

Sara Vad Sørensen

Hun har arbejdet for Mette Frederiksen i hele otte år.

Først som ministersekretær i Beskæftigelsesministeriet, siden som personlig assistent i Socialdemokratiet, souschef for Socialdemokratiets politiske afdeling og altså senest som særlig rådgiver i Statsministeriet.

Denne stilling har hun netop opsagt. Hun har ifølge Statsministeriet opsagt sin stilling i forbindelse med, at hendes barsel udløber til november. 

Martin Rossen, stabschefen

Kendt som ”manden bag Mettes succes”.

Han var Mette Frederiksens rådgiver siden 2011 i Beskæftigelsesministeriet. Da Mette Frederiksen blev formand for Socialdemokratiet, blev Rossen stabschef for partiet.

Da Mette Frederiksen så blev statsminister i år 2019, blev Rossen særlig rådgiver og stabschef for det politiske sekretariat i Statsministeriet.

I juli 2020 sagde han denne stilling op til fordel for en stilling som senior vice president hos Danfoss.

Jan Juul Christensen, partisekretæren

Blev partisekretær for Socialdemokratiet i februar 2016. Han har i denne stilling været kendt som partiets øverste embedsmand med det største organisatoriske ansvar.

For nyligt opsagde han sin stilling til fordel for en stilling som senior vice president hos Københavns Lufthavne A/S.

Mads Brandstrup, pressechefen

Blev pressechef for Socialdemokratiet i marts 2016. Han spillede en afgørende rolle i kommunikationen op til valget i år 2019, hvor han blev særlig rådgiver for Finansminister Nicolai Wammen (S).

Nu har Brandstrup meddelt sin fratrædelse, og den 1. september tiltrådte han i stedet som direktør for Danske Medier.

Henrik Sass Larsen, strategen

Gruppeformand for Socialdemokratiet og kendt som socialdemokratiets strateg og kongemager, der i sin tid hjalp Mette Frederiksen med at indtage formandsposten.

Derudover regnes han for at have haft stor indflydelse på Mette Frederiksens politiske kurs på flere områder – særligt når det gælder den strammere udlændingepolitik.

Han forlod Folketinget i september 2019, hvor han i stedet blev administrerende direktør for brancheforeningen for virksomhedsinvestorer i Danmark.

Thor Möger, afdelingschefen

I 2015 indtog han stillingen som afdelingschef i Socialdemokratiets sekretariat på Christiansborg, hvor de overordnede politiske, strategiske og kommunikationsmæssige linjer koordineres og planlægges.

Han arbejdede i afdelingen indtil februar 2019, hvor han sagde stillingen op til fordel for en stilling som vice president for Cowi A/S.

[adning id="17957"]

Fik du læst?