Fælles front: Sådan vil syv af verdens stormagter gøre 2021 til “et vendepunkt for vores planet”

G7-lande vil gøre 2021 til et vendepunkt for planeten
Foto: Toby Melville/Reuters/Ritzau Scanpix

G7-landene forpligter sig til at sætte mere tempo på indsatser for at mindske klimaforandringerne.

Det fremgår af en sluterklæring fra weekendens G7-topmøde i England.

Ifølge erklæringen skal 2021 være “et vendepunkt for vores planet”.

Derfor forpligter landene sig til at sikre grøn omstilling og mindske udledningen af drivhusgasser. Udledningen af drivhusgasser skal gå i nettonul hurtigst muligt og senest i 2050, hedder det i erklæringen.

– Vi har alle forpligtet os til at hæve vores 2030-mål, lyder det fra G7-landene.

G7 er et forum af syv af verdens største økonomiske magter. Det er USA, Canada, Japan, Tyskland, Storbritannien, Frankrig og Italien.

De har holdt møde over weekenden i landsbyen Carbis Bay i det sydvestlige England.

Det er første gang i næsten to år, at G7-landenes stats- og regeringschefer har mødtes fysisk.

G7-landene forpligter sig også til at opfylde et gammelt løfte om 100 milliarder dollar årligt i klimastøtte.

Støtten skal gå til at hjælpe fattigere lande med at skære i CO2-udledningerne og modvirke effekterne af global opvarmning.

Den britiske miljøforkæmper David Attenborough, som blandt andet er den letgenkendelige stemme i BBC’s udsendelser om vores blå planet, har søndag under mødet opfordret lederne til øjeblikkelig handling.

– Vi ved, hvad der sker med vores planet. Og vi kender til mange af de ting, vi skal gøre i dette årti.

– At tackle klimaforandringer er lige så meget en politisk og kommunikativ udfordring, som det er en forskningsmæssig eller teknisk udfordring. Vi har evnerne til at håndtere det i tide. Alt, vi har brug for, er den globale vilje til det, siger han til G7-lederne i en videooptagelse.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, giver USA’s præsident, Joe Biden, en del af æren for, at diskussioner er gået nemt i løbet af weekendens møde.

– Vi kan arbejde på løsninger på problemerne med nyt momentum. Og jeg synes, det er rigtig godt, at vi er blevet mere konkrete ved denne G7-samling, siger hun.

Hun uddyber, at eksempelvis klimadiskussioner er gået nemmere med Joe Biden end med forgængeren Donald Trump. Det skyldes, at Biden har sørget for, at USA igen er en del af den globale klimaaftale fra Paris.

Lederne blev ikke enige om et mål for udfasningen af kul. Men det ændrer ifølge Merkel ikke på, at der er tale om en “stærk forpligtelse” på klimaområdet.

/ritzau/Reuters

[adning id="17957"]

Fik du læst?