Finansministeriet hjælper Socialdemokratiet

”Ekstremt påfaldende”. Sådan lyder kritikken fra Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen.
Hør artikel
Getting your Trinity Audio player ready...

Ordføreren konstaterer, at Finansministeriets embedsmænd favoriserer Socialdemokratiets folketingsmedlemmer. De får nemlig svar langt hurtigere på spørgsmål, der kan anvendes som ammunition i valgkampen.

Embedsmænd skal være partipolitisk neutrale. Det fremgår klokkeklart af statens kodeks ”Syv centrale pligter”. På den baggrund er det særdeles påfaldende, hvordan Finansministeriet selektivt prioriterer at besvare spørgsmål fra socialdemokratiske folketingsmedlemmer i denne sommerperiode. Det giver Socialdemokraterne en åbenlys fordel frem mod det folketingsvalg, som de fleste forventer udskrevet inden 4. oktober.

Spørger man Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, viser statsministeren endnu engang, at der er noget om snakken, når man kalder hendes regering for magtfuldkommen.

– Hvis statsministeren er træt at, at hun og hendes regering kaldes magtfuldkommen, så ville det være en god idé at undlade at opføre sig magtfuldkomment. For det er da ekstremt påfaldende, at socialdemokratiske partisoldater kan få svar på deres spørgsmål langt hurtigere end oppositionen. Det er jo ikke tilfældigt, men udtryk for regeringens magtfuldkommenhed.

Midt i sommerferien – den 18. juli – stillede Socialdemokratiets politiske ordfører Rasmus Stoklund et spørgsmål til finansminister Nicolai Wammen, som allerede er blevet besvaret 12. august.  (FIU, Alm.del – 2021-22 – Endeligt svar på spørgsmål 413: MFU spm. om en opgørelse, der viser, hvor mange færre offentligt ansatte, der skal være i Danmark, hvis der kun må være samlet set 500.000 offentligt ansatte i alt i forhold til det samlede antal offentligt ansatte, til finansministeren / Folketinget (ft.dk))

Spørgsmålet handlede om nedskæringer i antallet af offentligt ansatte – hvilket ikke er Socialdemokratiets politik. Derfor er det tydeligvis et spørgsmål, som skal bruges til at udfordre de borgerlige partier.

Samtidig med det første spørgsmål ville Socialdemokratiets politiske ordfører også have svar på, hvor mange ekstra milliarder, det vil kræve, hvis man skal dække det såkaldte ”demografiske træk”, år for år. FIU, Alm.del – 2021-22 – Endeligt svar på spørgsmål 414: MFU spm., om en opgørelse i tabelform, der fordelt på hver enkelt år i perioden 2023-2032 viser, hvor mange ekstra milliarder kroner dækning af det demografiske træk vil kræve, til finansministeren / Folketinget (ft.dk)

Også denne opgørelse skal tydeligvis bruges til at vise Socialdemokraternes ambitioner om øget offentligt forbrug. Dette svar kom ligeledes særdeles hurtigt fra Finansministeriet, nemlig allerede den 8. august.

Men når borgerlige politikere stiller spørgsmål til finansministeren, går det en hel del langsommere.

Således stillede den konservative Rasmus Jarlov den 1. juli et spørgsmål om effekterne af at hæve topskattegrænsen. FIU Alm.del – foreløbigt svar på spørgsmål 384: Foreløbigt svar på FIU spm. 384.docx (ft.dk)

Det spørgsmål er i skrivende stund ikke besvaret. Tværtimod har finansministeren meddelt den konservative finansordfører, at han må vente med et svar til primo september.

Samtidig med sit første spørgsmål spurgte Jarlov også finansministeren om effekten af at reducere fradraget for fagforeningskontingenter fra 7.000 til 3.000 kr. FIU Alm.del – foreløbigt svar på spørgsmål 383: Foreløbigt svar på FIU spm. 383.docx (ft.dk). Også her svarer finansministeren, at Jarlov må vente med svar til september.

Heller ikke Venstres Torsten Schack Pedersen har fået samme gode behandling som finansminister Nicolai Wammens socialdemokratiske partikammerat. Torsten Schack spurgte 28. juni, hvor meget man skulle nedbringe den offentlige beskæftigelse med i 2023 for at for at komme tilbage på samme niveau som gennemsnittet for perioden 2011-2019? FIU Alm.del – foreløbigt svar på spørgsmål 379: Svar på FIU 379 (foreløbigt).docx (ft.dk). Altså et spørgsmål, der minder særdeles meget om det, som den socialdemokratiske ordfører Rasmus Stoklund hurtigt fik svar på. Men Torsten Schack har fået besked på at vente til udgangen af august, hvor folketingsvalget sagtens kan være i gang.

Samme behandling af oppositionen går igen med hensyn til en lang række andre spørgsmål, f.eks. også fra Eva Kjer Hansen (V), som har stille det simple spørgsmål om, hvilke afgifter der bliver reguleret automatisk og hvilke der ikke gør. FIU Alm.del – foreløbigt svar på spørgsmål 370: FIU alm. del – foreløbigt svar på spm. 370.docx (ft.dk)

Indblik vil følge op på sagen og bede om svar fra Finansministeriet.

[adning id="17957"]

Fik du læst?