Flere ønsker tilskud til hjemmepasning af børn

Flere familier vil gerne passe deres småbørn hjemme, men det er ikke muligt at få tilskud i alle kommuner. Københavns Kommune afskaffede ordningen i 2015 og har ikke i sinde at genindføre den, trods kapacitetsproblemer og protester fra forældre.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Flere ønsker tilskud til hjemmepasning af børn

Flere familier vil gerne passe deres småbørn hjemme, men det er ikke muligt at få tilskud i alle kommuner. Københavns Kommune afskaffede ordningen i 2015 og har ikke i sinde at genindføre den, trods kapacitetsproblemer og protester fra forældre.
Af Signe Dahl, signe@indblik.net
Samtidig med negativ medieomtale om mangel på personale i daginstitutioner og personale, der ikke egner sig til at passe børn, har flere forældre ytret ønske om at passe deres børn selv i eget hjem. Indblik.net har tidligere interviewet stifterne af Foreningen Fri Familie.
Der er færre familier, der modtager tilskud til hjemmepasning ifølge Danmarks Statistik. Men det skyldes, at Københavns Kommune afskaffede ordningen i 2015, for når man renser tallene for hovedstaden, er der en stigende tendens.[/vc_column_text][vc_single_image image=”4225″ img_size=”750×120″ add_caption=”yes”][vc_empty_space height=”10px”][vc_single_image image=”4224″ img_size=”750×100″ add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”23px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Plads i hjemmet, men ikke i institutionen
”Der var forældre, der skrev til mig direkte for at spørge, hvorfor de ikke kunne få lov til det,” siger Helle Bonnesen, der repræsenterer Det Konservative Folkeparti i Børne- og Ungdomsudvalget i Borgerrepræsentationen.
”Vi havde hjemmepasning oppe at vende igen i 2018, da der var mangel på daginstitutionspladser i Københavns Kommune, og vi var nødt til at bede de enkelte institutioner om at tage flere børn, under forudsætning af at der ville følge personale med. Men det var der en hel del, der sagde nej til,” siger Helle Bonnesen til Indblik.net.
”Derefter forslog borgmesteren på området, at de skulle tvinges, og det stemte vi nej til. Man kan jo ikke først spørge, om de vil tage flere børn, og så sige, at de skal, når de siger nej. Hvorfor så spørge i første omgang? Det endte gudskelov med, at ordningen blev frivillig, men altså med et mildt pres fra kommunen om, at de skulle,” tilføjer hun.
”På det tidspunkt var vi flere partier, der gerne ville tage hjemmepasning ind igen for at afhjælpe den akutte situation, og fordi det havde været en meget populær ordning. Men det endte med, at man fik presset kapaciteten op og ikke genindførte hjemmepasning, selvom forældrene gerne ville tage opgaven på sig,” siger det konservative medlem af BR.
Ekstremt mange mails
Dansk Folkeparti var en af de partier, der var positive over for mere hjemmepasning af egne børn, og det er partiet stadig.
DF-politikeren Anna Maria Hede Christensen sad ikke i udvalget i 2015, men var sammen med Helle Bonnesen fra Konservative og Maja Krog fra Alternativet med til at genfremsætte forslaget i udvalget. Alternativet var det eneste røde parti, der bakkede op og ville være med til at stille forslaget.
”Jeg har fået ekstremt mange mails og hørt fra mange forældre, at de var meget kede af, at ordningen blev afskaffet. Jeg oplever, at det primært er familier, hvor begge forældre bor sammen, der har gavn af ordningen. Det er min opfattelse af ordningen efterspørges på tværs af geografi og socioøkonomi,” siger hun til Indblik.net.
Det er også Helle Bonnesens opfattelse.
”Der har været kritik af, at sådan en ordning har en social slagside, så det er de mest velhavende og ressourcestærke familier, der får penge til en hjemmegående mor. Men det passer ikke. Der er også en anden myte om, at det mest er indvandrerfamilier, som benytter ordningen, fordi de ikke ønsker at integrere deres børn, men det har vi heller ikke set dokumentation for,” siger Helle Bonnesen.
Kun tilskud hvis man er dansksindet
”Der er ingen tvivl om, at det er en kæmpefordel for børn at komme i børnehave, især i det hjem hvor man ikke taler dansk. Vi har næsten en femtedel, der ikke taler godt nok dansk, når de starter i skolen,” understreger hun.
Hos DF er man også bekymret for integrationen.
”Hjemmepasningen skal altid være til barnets fordel, og jeg mener derfor også, at man kun bør være berettiget til tilskuddet, såfremt man som minimum har haft bopæl i Danmark i de seneste 7 ud af 8 år, kan dokumentere tilstrækkelige danskkundskaber svarende til 9. klasses afgangsprøve, og der ellers ikke er noget der taler for, at det vil være gavnligt for barnet at optages i et dagtilbud med støtte ifølge dagtilbudsloven,” siger Anna Maria Hede Christensen.
”Genindførsel af tilskuddet til pasning af eget barn i hjemmet vil give familierne reel valgfrihed mellem institutionspasning og hjemmepasning i et samfund, der er skruet sammen, således at det er de færreste familier, der kan klare sig med én indtægt over en længere periode. Jeg mener, at man som minimum bør lade pengene følge barnet og droppe kravet om, at hjemmepasseren ikke må have anden indtægt i perioden, man modtager tilskuddet. Hvis kravet blev droppet, ville det give endnu flere familier – herunder enlige – mulighed for at gå nogle stykker sammen som i en privat pasningsordning, skiftevis passe børnene 1-2 gange om ugen og hermed stadig have mulighed for at være aktiv på arbejdsmarkedet,” forklarer Anna Maria Hede Christensen.
Tilbage i hamsterhjulet
Men debatten har ikke fået børne- og ungdomsborgmester Jesper Christiansen til at ændre opfattelse, og Københavns Kommune henviser til hans tidligere udtalelse.
”Det står alle frit for at gå hjemme og passe deres barn, når barslen er slut. Men det bør ikke ske for skattekroner, så naboen betaler for det. I København var det primært velstillede familier, der brugte ordningen, og forældre på overførselsindkomst er helt afskåret fra den. Jeg vil hellere bruge pengene på tiltag, der gavner alle københavnere. Eksempelvis på at udvikle kvaliteten i vores fælles vuggestuer,” sagde han dengang.
Borgmesteren tilføjer, at Københavns Kommune hellere vil bruge pengene på tiltag, der hjælper forældrene med at få hverdagen til at hænge sammen, når de skal tilbage på arbejde.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3119″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2369″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”773″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?