Flertal presser regeringen: Kræver ny model for coronapas

Foto: Tom Little/AFP/Ritzau Scanpix

Der bliver nu lagt et massivt pres på regeringen for at ændre brugen af coronapasset.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Torsdag fremlagde partilederne for Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance en plan for at udfase coronapasset.

Passet skal fremover fungere med som et kørekort – og ikke som en adgangsbillet, lød det i et fælles brev til regeringen fra de blå partier.

Den idé er Enhedslisten og Radikale Venstre med på, og dermed tegner der sig nu et flertal imod regeringen, skriver B.T. og Ekstra Bladet.

Efter et møde med regeringen fredag vil dette brede flertal stille krav om at få lavet en ny plan for brugen og udfasningen af coronapasset.

Flertallet kræver således, at passet fremover skal fungere mere som et kørekort, hvor det er indehaveren af passets ansvar at have et gyldigt coronapas ved kontrol fra myndighederne.

Derudover vil partierne også have aftalt præcis, hvornår kravet om coronapas til f.eks. restauranter og fitnesscentre skal frjernes.

Støttepartier bakker op om udfasning

– Det er relevant at få set på, hvordan vi kan lave en gradvis udfasning. Vi respekterer de aftaler, der er indgået omkring brug af coronapas.

– Men i og med, at det skal ophøre, synes jeg, at det er fornuftigt at få kigget på en gradvis udfasning, siger Enhedslistens coronaordfører, Peder Hvelplund til Ekstra Bladet og tilføjer til B.T:

– Det er uholdbart, som coronapasset fungerer i dag. Og her er en model at flytte ansvaret fra personalet til myndighedspersoner, som kontrollerer ved stikprøver.

Stinus Lindgreen, der udover at være sundhedsordfører for Radikale Venstre også er formand for Folketingets epidemiudvalg, er helt enig i, at der skal ændres på brugen af coronapasset.

Han ønsker ikke, at coronapasset bliver fjernet fuldstændigt, men vil gerne arbejde for en løsning med mere tillid til befolkningen.

– Det er jo ikke passet, der bremser smittespredning. Det er jo, at folk lader sig teste og bliver hjemme, hvis de er positive, siger han til Ekstra Bladet. 

– Så kan man enten kontrollere det eller have tillid til, at folk rent faktisk gør det. Der vil jeg langt hellere have tillid til befolkningen, erhvervslivet og andre aktører derude end at kontrollere.

Venstre vil lægge pres på regeringen

I Venstre, der var et af partierne bag torsdagens brev til regeringen, tager man imod Enhedslistens og Radikale Venstres opbakning med åbne arme.

Partiets sundhedsordfører Martin Geertsen siger således til Ekstra Bladet:

– Jeg håber, at De Radikale og Enhedslisten står ved det, de har sagt uden for forhandlingslokalet, inde i forhandlingslokalet.

– Gør de det, så vil det være muligt at presse regeringen til at indskrænke brugen af coronapas. Det ville være en rigtig god idé, siger han.

Venstre ønsker dog heller ikke at afskaffe coronapasset fuldstændigt, og Martin Geertsen fortæller f.eks., at det ifølge ham bør bruges i nattelivet.

Nye Borgerlige er det eneste parti, der ønsker coronapasset afskaffet helt.

[adning id="17957"]

Fik du læst?