Folkeskoleelev: Klimakrisen gør, at jeg frygter for min generations fremtid – derfor bør vi indføre en CO2-afgift med det samme

Foto: Shutterstock

Vi står midt i en klimakrise, som jeg frygter inderligt. Jeg frygter for min og en hel generations fremtid. Derfor mener jeg, at vi bør indføre en CO2-afgift med det samme, skriver Sofie Risager Villadsen i dette debatindlæg.

Af Sofie Risager Villadsen, folkeskoleelev og medlem af Radikal Ungdom

Som det er i dag, koster det mere at tage toget fra København til Aalborg end det gør at tage et fly. Det er billigere at købe oksekød end det er at købe det klimavenlige alternativ, plantefars. Og de bæredygtige tøjmærker er oftest markant dyrere end hvis man købte tøj i H&M. Det giver absolut ingen mening.

For vi står midt i en klimakrise, som jeg frygter inderligt. Jeg frygter for min og en hel generations fremtid. Derfor mener jeg, at vi bør indføre en CO2-afgift med det samme. Desuden mener Klimarådet det samme.

Tørke, skovbrande og oversvømmelser. Det er nogle af de mærkbare konsekvenser, som klimakrisen har forårsaget. Da FN’s klimarapport udkom i sommeren 2021, må det være gået op for alle: Vi står midt i en nødsituation, hvor tusinder af mennesker risikerer at miste livet.

Desværre er det sådan i nogle af de lande, hvor klimakrisen er mere synlig, at krisen fra myndighedernes side bliver forsømt og negligeret. Jeg håber klimarapporten kan gøre en ende på uvisheden om, hvorvidt klimakrisen er menneskeskabt og dermed om vi overhovedet skulle gøre noget ved den. For det er ikke til diskussion mere.

Selvom jeg tror alvoren er gået op for mange mennesker, især politikerne, som da også hurtigt gik til tasterne da rapporten udkom, så ser det ikke ud til at være regeringens højeste prioritet lige nu. Jeg håber, at når regeringen vil gå til forhandlinger om en CO2-afgift, at de vil være ambitiøse og have med i tankerne, at det er en hel generations fremtid det handler om. 

Det ærgrer mig at politikerne hellere vil snakke stram udlændingepolitik, end grøn omstilling. Og det er jo næsten komisk, at snakke stram udlændingepolitik, samtidig med at have en svag klimapolitik, for som det er i dag, så er det os overforbrugere der har skabt klimakrisen, og dermed sendt mange på flugt. Klimakrisen må være højeste prioritet. For det er menneskeliv det handler om. 

Med en CO2-afgift vil det gøres dyrere at leve sort og billigere at leve grønt. En CO2-afgift er et vigtigt våben i klimakampen, for det gør netop at den almene borger ikke bliver stillet til ansvar for klimakampen, men derimod virksomhederne som er de rigtige klimasyndere. Det betyder også at vi borgere nemmere og billigere ville kunne træffe det klimavenlige valg.

At indføre en CO2-afgift vil faktisk øge incitamentet for alle parter til at træffe det grønne valg. Dette vil samtidig fremme den teknologiske udvikling af grønnere alternativer. Og afgiften er desuden den mest omkostningseffektive klimaløsning, mener Klimarådet.

Indtægterne fra CO2-afgiften skal gå til at vi samtidig kan omstille grønt. For en CO2-afgift er ikke nok i sig selv, når vi ser på, hvor stor påvirkning klimakrisen har på os.

Dette er et debatindlæg og repræsenterer alene skribentens egne holdninger. Har du selv noget på hjerte? Send os et debatindlæg her.

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?