Forsker: Sådan bliver du snydt af statistikkerne om coronaindlagte

Foto: Athit Perawongmetha/Reuters/Ritzau Scanpix

Selv hvis ingen danskere blev indlagt eller døde på grund af corona, vil tallet for indlagte og døde med corona i Danmark aldrig komme ned på nul, lyder det fra forsker.

Af Philip Friis, philip@indblik.dk

Antallet af nyindlagte og døde med corona har været ufatteligt stabilt i tre måneder, forklarer postdocforsker fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Kristoffer Torbjørn Bæk.

Og dette har fået DTU-forskeren til at kigge nærmere på opgørelserne for tallene i en uddybende analyse.

Til spørgsmålet om, hvorvidt tallene for indlagte og døde nogensinde vil komme ned på nul, skriver forskeren:

– Nej, ikke når man opgør indlæggelser og døde, som man gør. Selv hvis ingen blev indlagt eller døde pga. COVID-19.

Kristoffer Torbjørn Bæk har nemlig regnet på tallene med udgangspunkt i estimater baseret på den statistiske risiko for at dø og blive indlagt samt hvor mange positivt testede, der er i samfundet.

Han er dermed kommet frem til, at der altid vil være en nedre grænse over nul for både indlagte og døde med corona.

Det vil sige, at selv hvis ingen danskere blev indlagt eller døde på grund af corona, vil tallet for indlagte og døde med corona altid vise en andel alligevel.

Forskerens fremlægger i sin analyse f.eks., at de officielle tal altid vil vise, at 10-25 personer dagligt bliver indlagt med COVID-19.

Dette faktum er grundet, at der indlægges ca. 2.500 personer hver dag på grund af andre komplikationer, og af disse indlæggelser vil en vis andel have corona i kroppen.

Og det er den samme problematik, der gælder tallene for døde med corona.

Ydermere henviser forskeren på Twitter til en rapport fra Statens Serum Institut, hvori det angiveligt fremlægges, at alle indlagte coronatestes.

Det betyder, at man ifølge denne rapport ved, hvorfor en indlagt oprindeligt er blevet indlagt, men at opgørelserne for coronatal sammenlægger disse tal, og således tæller alle indlagt med corona, fremfor blot indlagte på grund af corona.

[adning id="17957"]

Fik du læst?