Gazastriben, Vestbredden og magtkamp i irak

Hamas er stærkt presset, men ikke besejret, og Israel forsøger at forhindre terrororganisationen i at genopbygge sig. Imens tager konflikterne på Vestbredden til. Islamiske modstandsgrupperinger samles for at udtænke terrorplaner rundt i verden. Det er vigtigt for Iran at få USA ud af området - specielt i Irak.
Hør artikel

I Gazastriben fortsætter israelske styrker operationer mod de tilbageværende palæstinensiske krigere og deres militære infrastruktur. De Israelske Forsvarsstyrker (IDF) aktiverede den 13. januar deres multidimensionale specialoperationsenhed i det nordlige Gaza. Denne enhed bruger avancerede droner og en kombination af teknologi til at identificere og bekæmpe mål. Resultatet er ødelagte panserværnsstillinger, observationsposter, våbenlagre og dræbte Hamas-krigere.

Palæstinensiske militser, herunder Hamas’ al-Qassam-brigader, opretholder stadig en tilstedeværelse i det nordlige Gaza. Den militære fløj af den Demokratiske Front for Palæstinas Befrielse (DFLP) og de Nationale Modstandsbrigader, påstod at have foretaget seks angreb på israelske styrker omkring Gaza City den 15. januar ved hjælp af bærbare luftforsvarsmissilsystemer, morterer og andre våben. Den militære fløj af den Palæstinensiske Islamiske Jihad (PIJ), affyrede raketter mod israelske positioner i det nordlige Gaza.

IDF meddelte den 15. januar, at de havde trukket deres 36. division tilbage fra det centrale Gaza. Israelske medier begyndte at rapportere i december 2023, at IDF ville overgå til en tredje fase af operationerne, som inkluderer sikring af en bufferzone i det nordlige Gaza og overgang til målrettede razziaer. Israelske medier rapporterede, at IDF vil beslutte, hvor den 36. division skal udstationeres efter en periode med hvile og træning. Den 36. division, som omfatter Golani Infanteribrigaden og den 188`nde panserbrigade, opererede i adskillige kvarterer i Gaza City og det centrale Gaza i over 80 dage. Den 36. division er normalt ttilstede i IDF’s Nordkommando, der overvåger Israels nordlige grænser. Tilbagetrækningen følger IDF’s meddelelse den 31. december om, at de havde trukket fem brigader tilbage fra det nordlige Gaza. Den tredje fase af de israelske operationer i Gaza kan meget sandsynligt gøre det muligt for Hamas delvis at genopbygge sig militært. Israelske styrker har nedbrudt flere Hamas-enheder i Gaza. Men Hamas’ militære styrker er hverken besejrede eller ødelagte på nuværende tidspunkt. Palæstinensiske militser fortsætter med at operere på tværs af Gazastriben og har angrebet israelske styrker i områder, hvor Israel har nedbrudt de lokale Hamas-enheder.

Terror på Vestbredden

Spændingerne i Vestbredden har nået et nyt niveau med den seneste udvikling i konflikten mellem Israel og palæstinensiske grupper. Al-Aqsa Martyrernes Brigader annoncerede den 14. januar oprettelsen af et “militærråd” med det formål at planlægge angreb på israelske mål “i alle verdens hjørner.” Denne militserklæring inkluderede en trussel om at påføre israelere alvorlige tab og advarede om, at USA ikke vil være i stand til at intervenere. Militserne advarede også om, at deres krigere ville angribe israelske civile, der bor i bosættelser, indtil de enten forlader området eller bliver dræbt. Al-Aqsa Martyrernes Brigader bekræftede ligeledes deres samarbejde med alle andre palæstinensiske militser og opfordrede palæstinensiske politiske fraktioner til at forene sig mod Israel.

Den 15. januar udførte to palæstinensere fra Vestbredden et bilangreb i Raanana, hvor en civil blev dræbt, og 17 andre såret. Gerningsmanden stak en kvinde ned og kaprede hendes køretøj, før han udførte angrebet. Efter at have forulykket med køretøjet kaprede gerningsmanden et andet køretøj og fortsatte med at ramme civile. Ingen palæstinensiske militser har taget ansvar for angrebet. Hamas fejrede angrebet og beskrev det som en “naturlig reaktion” på israelsk aktivitet i Vestbredden. Hamas har ofte karakteriseret lignende voldshandlinger som en konsekvens af israelsk aktivitet i Vestbredden.

Iran vil have USA smidt ud af Irak

I det irakiske parlament hersker der i øjeblikket en intens magtkamp, hvor Iran-støttede aktører forsøger at indsætte deres foretrukne kandidat som parlamentets leder. Dette er en del af en fortsat kampagne for at få amerikanske tropper ud af Irak. Den 13. januar stemte de irakiske parlamentsmedlemmer om en ny leder men ingen af kandidaterne opnåede de nødvendige 165 stemmer. Siden afsættelsen af Mohammad al Halbousi af Forbundsdomstolen i november 2023, har parlamentet haft en midlertidig leder.

I den seneste afstemning fik kandidaten fra National Progress Alliance (ledet af Mohammad al Halbousi), Shaalan al Karim, 152 ud af 165 stemmer. Salem al Issawi, kandidaten fra Sovereignty Alliance (ledet af Khamis al Khanjar), fik 97 stemmer, og Mahmoud al Mashhadani fra Azm Alliance (ledet af Muthanna al Samarrai) fik 48 stemmer.

Shia Koordinatiionen, en løs koalition af Iran-støttede irakiske partier, forsøger at forhindre Karims valg som parlamentets leder. Medlemmer af den Iran-støttede Badr Organisation og Fatah Alliancen indgav den 13. januar en retssag til Forbundsdomstolen for at erklære Karims kandidatur til parlamentet for ugyldigt. Flere repræsentanter, herunder et medlem af den politiske fløj af den Iran-støttede irakiske milits Asaib Ahl al Haq, opfordrede til, at Karim skulle overgives til Accountability and Justice Commission for “at fremme og glorificere Saddam Husseins regime.

Den irakiske premierminister Mohammad Shia al Sudani lovede i oktober 2022, at han ville opløse kommissionen, da sunnimuslimske politikere havde anklaget shiitiske aktører for at bruge kommissionen til at udelukke dem fra beslutningsprocessen. For nylig forhindrede Iraks Uafhængige Valgkommission, at den tidligere guvernør i Ninawa, Najm al Jubouri, kunne stille op til provinsrådsvalget på grund af korruptionsanklager rejst mod ham af Accountability and Justice Commission.

Shia Koordinationsrammen ser det som nødvendigt at blokere for Karims valg, for at få de amerikanske tropper ud af Irak. Et medie kontrolleret af AAH interviewede en “politisk analytiker”, der antydede, at valget af Karim som parlamentets leder ville forhindre bestræbelserne på at få de amerikanske tropper ud af Irak. Den tidligere premierminister Nouri al Maliki og generalsekretæren for AAH, Qais al Khazali, foretrækker tilsyneladende Mashhadani som parlamentets leder, da de opfatter ham som mere samarbejdsvillig i bestræbelserne på at få de amerikanerne udvist.

  • Israelske faldskærmssoldater fortsatte med at udføre rydningsoperationer i Nuseirat i Gaza-stribens centrale del
  • Al Quds-brigaderne affyrede raketter fra Gaza-striben mod Sderot i det sydlige Israel.
  • Hizbollah udførte otte angreb fra det sydlige Libanon ind i det nordlige Israel.
  • Den libanesiske Hizbollah-generalsekretær, Hassan Nasrallah, holdt en tale, der beskriver status for Israel-Hamas-krigen og den igangværende iransk-støttede eskalering mod USA i hele regionen.
  • Den islamiske modstand i Irak – en koalition af iransk-støttede irakiske militser – hævdede at have angrebet tre amerikanske stillinger i Irak og Syrien.
  • Houthierne fortsatte med at angribe og chikanere amerikanske flådestyrker og kommerciel skibsfart i Det Røde Hav.

*****************

Artiklen er blandt ande baseret på rapporter fra ISW

[adning id="17957"]

Fik du læst?